אתגרים והזדמנויות בזקנה בקהילה - כנס בהדסה
אתגרים והזדמנויות בזקנה בקהילה
ביום שני ו' באדר קיים מרכז ברקאי להכשרת רבנים ופיתוח קהילות כנס גדול לרבני קהילות וישובים בשיתוף עם המרכז הרפואי הדסה, עמותת עמדא לדמנציה ו'בשיבה בריאה' בנושא אתגרים והזדמנויות בזקנה בקהילה.
ככנס דיברו הרב הראשי לישראל הגאון הרב דוד לאו והרב יוסף צבי רימון שליט"א על חשיבות המשך השילוב של הזקנים בקהילה ומתן מקום בעל משמעות וערך.
לאה גולדברגר מעמותת עמדא לדמנציה הדגישה את חשיבות התמיכה של הקהילה בחבר קהילה שחלה בדמנציה ובמשפחה כולה החווה קושי משמעותי בטיפול בהורה הדמנטי.
יוסי היימן מנכ"ל ג'וינט אשל דיבר על האתגר הניצב בפני מדינת ישראל עם הגידול המשמעותי בתוחלת החיים. אתגר זה מחייב לבנות תכנית פעולה אפקטיבית ומדידה ברמה לאומית אשר תוביל לעלייה בתוחלת החיים הבריאים לצד העלייה בתוחלת החיים בכלל. יש להתאים את השירותים הציבוריים כך שיפעלו למנוע ולדחוק את שלב התלות וכמובן להוביל לשינוי התנהגות בקרב האוכלוסייה לאורח חיים בריא, תוך שמירה על תפקוד ומעורבות בחברה. אין ספק שקהילות דתיות בעלות מנהיגות תורנית תומכת הן נכס משמעותי ליצירת השינוי ברמה הלאומית.
דר. יקיר קאופמן דיבר על החשיבות לפעול בשלבים שלפני הופעת מחלת הדמנציה. יש להתמקד בהפחתת גורמי הסיכון של דמנציה. 50 אחוז מכלל הגורמים שמשפיעים על הבריאות שלנו הן התנהגויות בריאות, האופן בו אנו מנהלים את אורח החיים שלנו כמו לדוגמה, תעסוקה, תזונה, פעילות גופנית ועוד. השאלה האם נגיע לגיל זקנה בבריאות טובה תלויה בעיקר בנו. המטרה להפחית את גורמי הסיכון ולהפוך אותם לגורמי הגנה. בין מרכיבי הסיכון המשמעותיים ניתן למצוא את הבדידות, חוסר משמעות ודיכאון וכאן נכנסת הקהילה כגורם המאפשר מניעה ודחיקת שלב התלות. מעורבות משמעותית בקהילה יכולה לסייע למניעת התדרדרות קוגניטיבית. המטרה לעודד תעסוקה אקטיבית שכוללת קבלת אחריות על פעילות ספציפית של נתינה.
פרופ' בן חור דיבר על תהליכי הזקנה הטבעיים למול התהליכים המוגדרים כמחלה. המח משפיע רבות על המחשבות, הרגשות וההתנהגות שלנו. חולי במוח יכול לבוא לידי ביטוי בהתנהגות לא לקויה. לדוגמה, אם בתקופה האחרונה חבר הקהילה הזקן החל להתנהג באופן שאינו תואם את הנורמות המקובלות ובאופן השונה מהתנהגותו בעבר, כנראה שלא מדובר פה בהתפתחות של הפרעה אישיותית אלא בהתדרדרות בתפקוד המוחי.
הרב סובול ראש בית המדרש של מרכז ברקאי מסכם "שמדינת ישראל ניצבת בפני אתגר לאומי ואנו רואים ברבני הקהילות מרכיב משמעותי ביכולת להוביל לשינוי לשם הגדלת תוחלת החיים הבריאה והאיכותית של הזקנים במדינה."
קרא עוד

בונים בתים בישראל
ברבני ברקאי ונשותיהם בונים בתים בישראל.
אתגר הרווקות הוא אתגר שמלווה את הציבור בישראל בעת האחרונה. במרכז ברקאי החליטו 'להרים את הכפפה' ולקחת חלק בהקמת בתים בישראל.
מרכז ברקאי החל בפרויקט חדש - פרויקט של שידוכים.
המטרה היא שכל הרבנים בעמותה ונשותיהם יקחו על עצמם לקדם מועמדים ומועמדות לשידוכים, וידאגו להם למציאת בן זוג ובת זוג עד שהם יזכו לראות אותם עומדים תחת החופה.
לשם כך יצרנו במרכז ברקאי קורס 'אימון לחתונה' מותאם לרבנים ונשות הרבנים. בקורס נלמדו נושאים רבים, כגון הגורמים לרווקות מאוחרת, שיטות אימון שמיועדות ליצירת מוטיבציה להתחתן, וכמובן דרכים למצוא את החתן והכלה המיועדים.
מחכים לבשורות טובות בקרוב.
ערוץ7: "ההורים צריכים לקחת אחריות לסייע לנערים ולנערות להתחתן"קרא עוד
בונים קהילות מוגנות
היום, הנושא של קהילה מוגנה הוא נושא מאוד בוער. לצערנו, כל יום כמעט אנחנו שומעים על מקרייץם קשים מאוד של הטרדות מיניות, התעללות, אונס, בילדים וילדות, בנשים ובגברים.
מרכז ברקאי להכשרת רבנים ופיתוח קהילות, שהכשיר עד כה 60 רבני קהילות ברחבי מדינת ישראל מאמין שלרב הקהילה יש חלק חשוב בהנהגת הקהילה בנושא הזה.
לשם כך סיימנו לאחרונה במרכז ברקאי קורס לרבנים שמכשיר אותם לשמש כממונים למניעת הטרדה מינית.
לפי החוק להטרדה מינית בישראל, חובה על כל מוסד חינוכי, ארגון ומקום עבודה, להכשיר ממונה שאחראי למניעה והתערבות במקרים של הטרדה ותקיפה מינית. את ההכשרה הספיקה תהל – מרכז הסיוע לנשים וילדים דתיים. תהל הוקם ב1993 על מנת לעזור לנשים וילדים דתיים/חרדיים הנמצאים במצבי מצוקה ומשבר וזקוקים לתמיכה וייעוץ. במשך השנים המרכז פיתח תוכניות לתמוך בנפגעי מלחמה וטרור בנוסף לנפגעי אלימות במשפחה והתעללות מינית
הקורס העמיק בתחום המשפטי, החברתי, המוסרי והפסיכולוגי ונתן לרבנים כלים מעשיים למנוע מקרים וגם להתמודד עם המצבים המורכבים. בקורס הרצו מטובי אנשי מקצוע.
אמרה דבי גרוס, המנהלת והמייסדת של תהל: ״אנחנו בתהל היינו גאים להשתתף עם רבני מרכז ברקאי בפרויקט החשוב הזה להכשיר רבנים להיות ממונים למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה ובקהילות. אנחנו מעודדים כל קהילה וכל ארגון ללכת בעקבות היוזמה החשוב ופורץ דרך הזה.״
הרב דוד פיין, מייסד וראש מרכז ברקאי אמר ״אנחנו מנסים לעשות את רב הקהילה יותר רלוונטי לחיי קהילתו. לכן חשוב לנו לתת לו כל הכלים הנדרשים להנהיג קהילה בעידן מורכב שאנחנו חיים בו.״
קרא עוד
בקרוב כרך שני של ספר ברקאי
בקרוב כרך שני של ספר ברקאי
מרכז ברקאי חורט על דגלו שילוב מיטבי של בעלי מוגבלויות בקהילה באופן בו השילוב נעשה טבעי ואינטגרלי ממרקם הקהילה כחלק חשוב ביותר של פעילות מרכז בקראי, לקחנו על עצמנו כתיבה איכותית מקצועית וייחודית שעוסקת במפגש של רבנות וקהילה בעידן המודרני. בספר הנוכחי בחרנו לעסוק בשאלות של רבנות קהילה בעולם מודרני, כאשר חלק מהמאמרים הם עם דגש על שאלות הלכתיות ומחשבתיות שעוסקות בשילוב אנשים עם מוגבלות בקהילה, בבית הכנסת ובהווי הדתי. המאמרים נכתבו לאחר שרבני ברקאי של מחזור ב' למדו את הנושא, הכירו באופן אישי את אותם אנשים ונשים המתמודדים עם הנושא וחוו את אתגרם. הספר שאמור לצאת לאור בקרוב פותח דיון הלכתי ומחשבתי כדי לפתוח את הקהילה לכלל גווני הציבור.
קרא עוד
ברכות לחג הפסח מאת הרב דוד פיין והרב שלמה סובול
ידידי ברקאי היקרים,
פסח הוא זמן מיוחד מאוד עבור רבני קהילות. למרות שזו בהחלט יכולה להיות אחת העונות המאתגרות והקשות ביותר, זוהי גם תקופה של הבטחה ופוטנציאל גדולים. חודש ניסן כולו הוא תקופה ייחודית. ניסן מעורר גאולה והתחדשות. כפי שאנו עדים להתחדשות הפיזית של הניצנים שהופכים לפרחים ולטבע שהופך לירוק, אנו גם שואפים לחדש את עצמנו באופן אישי ורוחני. בשנים האחרונות אנו עדים לכך שחלקים גדולים בציבור הישראלי פתוחים יותר למסורת היהודית ולרוחניות, ורבני הקהילות שיש להם את היכולת לגשר על פערים יכולים לנצל את הזמן המיוחד הזה בשנה כדי לבצע התקדמות גדולה בעבודתם. ייתכן מאוד שבפסח מגיעה רמת הפתיחות לשיאה. מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי קרוב ל-85% מהישראלים משתתפים כל שנה בליל סדר בפסח, ואילו רק 5% אינם משתתפים. ככל שאנו מתקרבים לסוף השנה הראשונה של ברקאי יש לנו ביטחון רב כי הרבנים שלנו יממשו את הכישורים והתיאוריות שלמדו במשך השנה כבר בפסח הזה. אנחנו מתפללים שבאמצעות המנהיגות וההשראה שלהם, הגאולה הרוחנית של העם היהודי תמשיך להתחזק.
אנו מזמינים אתכם לעיין בעלון זה כדי להתרשם עוד מהמתרחש בברקאי. אנו רוצים לנצל את ההזדמנות הזו כדי להודות לכם, התומכים והחברים האהובים שלנו על שיתוף הפעולה שלכם בהכשרת רבנות קהילתית צעירה ותוססת בישראל. לסיום, אנו רוצים לאחל לכם חג פסח מעורר השראה ומשמעותי.
עלון זה מוקדש לזכרו של הארי והרטה הופמן ז"ל ממילווקי, ויסקונסין. הארי והרטה הצליחו להמלט לפני השואה, מאאוריך, גרמניה שבה נולדו. הם התיישבו במילווקי ובנו מחדש את חייהם, והפכו לאנשי עסקים מצליחים ולמנהיגים מכובדים של הקהילה היהודית. מסירותם לרבנים, לקהילה היהודית ולישראל היא אגדית. לוריין בתם ממשיכה ללכת בעקבותם כמנהיגה יהודית בינלאומית.
בברכת התורה,
דוד פיין ושלמה סובול
קרא עוד

ברקאי באיפא"ק
גם מרכז ברקאי שלחו נציגים לועידת איפא"ק המתקיימת בארצות הברית. את מרכז ברקאי ייצגו הרב דוד פיין, מייסד וראש מרכז ברקאי, ורונאל אלקיים מנכ"ל המרכז. בכנס נציגנו פגשו והכירו אנשים רבים, ואנו מקווים שהיכרות זו תוביל לשיתופי פעולה רבים בהמשך.
קרא עוד
ברקאי בכנס ראשון לגבאים וחברי ועד קהילות ברקאי
בשבוע שעבר נערך כנס ברקאי הראשון לגבאים חברי/ חברות ועד של קהילות ברקאי. הכנס נחל הצלחה מרובה אליו הגיעו למעלה מ150 משתתפים מכל רחבי הארץ, מלמעלה מ-50 קהילות ברקאי, המשתתפים עברו הרצאות מקצועיות ומותאמות אליהם. חלק הראשון עסק בנושא של כלים לניהול נכון של עמותה, והדרך להגיש בקשות לתמיכה כספית ממשרדי ממשלה, בהמשך הכנס עסק בנושא קבלת החלטות בקהילות מגוונות וניהול קונפליקטים בקהילה. כיבד בנוכחותו שר החקלאות וחבר כנסת אורי אריאל שדיבר על השפעתם של נציגי הקהילות ביכולת לקדם את ישראל למקום טוב יותר.
קרא עוד
ברקאי זוכה למענק מהמשרד לשירותי דת
ברקאי קיבלה לאחרונה מענק מהמשרד לשירותי דת כהוקרה על פעילותה החשובה בהדרכת רבני קהילה ובפיתוח קהילות. ברקאי מודה לממשלת ישראל על תמיכה זו, ומוקירה את ההכרה לה זכתה.
קרא עוד
ברקאי מפיצה את האור חורף ה'תשפ"ג
מרכז ברקאי מאחל לכל העם היהודי חנוכה שמח!
הרב שלום מילר, ז"ל
יומיים לפני יום הכיפורים ספגה משפחת ברקאי אבדה גדולה עם פטירתו של הרב שלום מילר, רב קהילת 'אורו של אדם' ביישוב אדם-גבע בנימין, הממוקם דקות נסיעה ספורות מירושלים.
הרב מילר עלה לארץ בשנת 2003 מפילדלפיה והיה בעיצומה של בניית קהילה דוברת אנגלית משגשגת באדם. 'אורו של אדם', הארגון שהוקם ונוהל על ידי הרב מילר, מעבר להיותו קהילת בית כנסת רגילה, הציע מגוון שלם של שירותים לעולים דוברי אנגלית אשר כלל סיוע בתהליך העלייה לארץ, סיוע בהשתלבותם והסתגלותם של העולים לחיים בישראל ומגוון של תוכניות חברתיות.
הרב מילר היה רב מעורר השראה. תמיד היה לו חיוך על הפנים והיה מלא שמחה. הוא היה אדם שתמיד יעשה הכל עבור חבר קהילה או כל אחד אחר לצורך העניין. לא תמיד קל לעולה להצליח כרב קהילה בישראל. אבל הרב מילר הצטיין כרב הקהילה שלו. בברקאי תמיד הביע עניין ללמוד יותר כדי שיוכל להיות רב טוב יותר והוא היווה מודל לחיקוי ודוגמה לחבריו תלמידים/רבנים בתכנית. לזכרו תוקדש המהדורה הבאה של הספר 'הרבנות והקהילה בזמנים משתנים' של מרכז ברקאי מהדורה המפורסמת אחת לשנתיים ותכלול מאמר מקורי של הרב מילר.
הכשרת רבני קהילות וישובים מחזור ו'
השבוע הסתיימה יחידת הלימוד בנושא 'הנהגת קהילה' אשר כללה 8 מפגשים סדנתיים של 3 שעות לימוד כל אחד.
במהלך הלימוד פיתחו הרבנים חזון מיטבי עבור הקהילות שלהם והכינו תוכניות פעולה להגשמת החזון. הלימוד כלל מגוון רחב של כלי ניהול כגון, ניתוח הקהילה לפי מודל SWOT, כתיבת יעדים לפי מודל SMART ובניית תוכנית פעולה לפי מודל Baby Steps ועוד.
בשנה הקרובה יציגו הרבנים את התקדמותם בתוכנית הפעולה ויעזרו בעמיתיהם במהלך לימוד עמיתים למצוא פתרונות ולהתגבר על אתגרים בהם יתקלו בדרך.
יחידת הלימוד הבאה תתמקד בפיתוח מיומנויות נאום בפני קהל, כיצד להפוך כל הרצאה למרתקת ומועילה לקהל השומעים.
הכשרת נשות הרבנים
במסגרת תוכנית ההכשרה של נשות הרבנים נפגשו השבוע נשות הרבנים לסדנה חשובה בנושא 'הציפיות שלי מעצמי בתפקיד אשת הרב'.
בחלק השני של הסדנה, אירח מרכז ברקאי את הרבנית נחמה אריאל, שנכדתה היא אשת רב המשתתפת בהכשרה. הרבנית אריאל ריתקה את הנשים בסיפוריה על חוויותיה כאשת רב גדול בישראל. סיפורים על נתינה, וחסד, על אהבת ישראל והירתמות לטובת עם ישראל. חיים שיש בהם רמות קושי מאוד גבוהות מצד אחד אבל המון תחושת שליחות ואמונה מהצד השני.
את חוויותיה תיבלה הרבנית בהרבה הומור ובהרבה תובנות מעשיות לנשים היקרות.
אחת מנשות הרבנים אמרה בסיום השיחה "חיים של אשת רב קהילה הם מאוד תובעניים, לפעמים אני צריכה לשמוע ממישהי שאני מאוד מעריכה אותה, כמו הרבנית אריאל, שהמחירים שאני משלמת חשובים ומשמעותיים לעם ישראל. זה נותן לי כוח להמשיך"
מהדורה רביעית של הרבנות והקהילה בזמנים משתנים
לאחרונה יצאה לאור המהדורה הרביעית של הספר "הרבנות והקהילה בזמנים משתנים" של מרכז ברקאי, המתפרסמת מדי שנתיים עם סיום מחזור.
כמו קודמיה, המהדורה כוללת מאמרים בנושאים המתמקדים ברבנות הקהילה ובקהילה עצמה. חלק מהמאמרים מתמקדים בטיפול בסוגיות הלכתיות, רגישות לעיתים, בקהילה בעוד חלקם מתמקדים יותר בפיתוח ובניהול מיטבי של קהילה.
להלן נושאים לדוגמה מהמאמרים בתוך הכרך: הבאת ילדים לבית הכנסת, התייחסות להערכה שקיבל רב מבית הכנסת שלו, סבלנות בעולמו של רב, היחס האישי שיש לרב עם בני עדתו, הדרכה רוחנית לבני משפחתו. בית אבל, הלכת חפצים שהושארו בבית הכנסת ובמקומות ציבוריים נוספים ועוד.
הכרך מוקדש לזכרו של דניאל קארש, עולה מטוסקון אריזונה, ציוני חריף, יהודי טוב וחבר מיוחד ותומך ברקאי שחסר לנו מאוד. להזמנת הספר אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו בכתובת office@israelrabbis.org

יום המשפחה – חנוכה ה'תשפ"ג
לכבוד חנוכה ברקאי מארגן אירוע לרבני קהילות ברקאי ומשפחותיהם שיתקיים ביום השמיני של חנוכה בקיבוץ חפץ חיים. היום יכלול פעילויות מהנות לילדים וסדנאות בנושאי זוגיות וייעוץ נישואין בהדרכת הרב אלישע ורחל ינון, הידועים בעבודתם בתחום הייעוץ הזוגי.
מטרות היום הן: 1) להפגיש את בוגרי ברקאי כדי להעמיק את הקשר ביניהם, 2) להראות את הערכתנו לעבודה שהם עושים בהפיכת ישראל למקום טוב יותר. רבים מהם מקבלים שכר נמוך מאוד, אם בכלל, והם ראויים להכרה זו 3) להעמיק את הקשר שלהם לברקאי, ו-4) להמשיך ללמוד כדי לשרת טוב יותר את קהילותיהם.
יש כיום 120 זוגות רבנים בוגרים. אנו בברקאי מרגישים שחשוב שהבוגרים יראו את הקשר שלהם עם ברקאי כחיבור לחיים.
הערכת אפקטיביות תוכנית ההכשרה של ברקאי
מרכז ברקאי החל השנה את שנתו ה-11 להכשרת רבני קהילה וישובים. ומצאנו בהנהלת ברקאי שזה הזמן המתאים לעשות הערכה מקצועית של אפקטיביות תכנית ההכשרה. המטרה היא להעריך את ההשפעה שיש להכשרה על הרבנים וגם על הקהילות שהם משרתים. לאחר חיפוש מקיף נבחר מכון 'צופנת לייעוץ, פיתוח ומחקר ארגוני' לבצע את המחקר. המכון יבצע הערכה שיטתית, אובייקטיבית ושקופה של התכנית. ההערכה תסייע לברקאי לבחון באיזה אופן ובאיזו מידה הפעולות המתבצעות אכן משיגות את התוצאות הרצויות ביחס לקהלי היעד המיועדים. ההערכה תשמש ללמידה פנימית ושיפור תהליכים, קבלת החלטות מבוססות נתונים ודיווח לתורמים. אנו מצפים לדווח על התוצאות כאשר ההערכה תושלם.
קרא עוד
ברקאי מתרחבת
א. מחזור גבשעה טובה פתחנו את מחזור ג' עם 21 רבנים וקהילות חדשים. הלימודים התחילו מתוך התרגשות גדולה (כמו ילד חדש שמצטרף למשפחה...). הרבנים, כמו במחזורים הקודמים, מייצגים את החברה הישראלית כולה. הם באים ממקומות שונים בארץ וממגוון של עדות ואוכלוסיות. היום הראשון נפתח השיחה חשובה של הרב אריאל על רבנות קהילה בעולם המודרני על כל אתגריו שהוא מביא לרבנים ולקהילות. המשכנו את היום עם גיבוש קבוצתי ועם הכרת עולם הערכים שך מרכז ברקאי.
ב. מנכ"ל חדש למרכז ברקאי
עם הגידול במספרי הרבנים והקהילות, והריבוי של הפרויקטים שמרכז ברקאי יוזם, הצטרף למרכז ברקאי מנכ"ל חדש צעיר ונמרץ, רונאל אלקיים. רונאל גדל בלוד, למד בישיבת שבי חברון, היה לוחם בגולני, ולאחרונה היה עוזר פרלמנטרי בכנסת, מביא לברקאי רוח צעירה ודינמית שתוסיף רבות לניהול השוטף של ברקאי ולפרויקטים הרבים שעומדים לפתחנו.
קרא עוד
בשביל מדינתנו כל מאמץ שווה
שמי יוסי חזן. אני רב בעמותת ברקאי ומכהן כרב בישוב בית יתיר שבדרום הר חברון. שירתתי בצבא בצנחנים כחייל ואחר כך כקצין. גם במילואים שימשתי כקצין ביחידות הנ"ט של הצנחנים. השירות בסדיר ארך כארבע שנים, בסופן כיהנתי כמפקד בבית הספר לקצינים.
כשהייתי בסדיר, צה"ל היה עדיין בתוך לבנון. שהינו שם במוצבים חודרים ומתוכם יצאנו לסיורים ולמארבים ארוכים ומסוכנים. באותה תקופה מחבלי החיזבאללה היו מניחים מטענים בדרכים בהם הסתובבנו וכל תנועה שלנו היתה כרוכה בסכנה.
אני זוכר שפעם אחת יצאנו למארב ארוך של שלושים ושש שעות. אני הייתי מפקד המארב. כאשר החשיך, יצאנו לעומק לבנון ואחרי הליכה של כמה שעות הגענו לנקודת השכיבה. לפנות בוקר עלינו לצלע ההר ושם הסתתרנו בשיחים עד הערב. אני זוכר שבמשך היום הסתובבתי בן החיילים כדי לחזק אותם. התפעלתי מהם ופתאום הרגשתי גאווה ואהבה מיוחדת לעם שלנו שיש לו כאלה בנים, שבמקום לנוח ולעבוד בשביל עצמם, יוצאים למבצעים כאלה מפרכים עם מעט מזון והמון סכנה ואף אחד לא עוזב ולא מתלונן. כאילו שזה מובן מאליו שנער בן עשרים יסתובב במקום כזה ובתנאים כאלה.
אני זוכר שכשהנחתי תפילין שם בין השיחים זה לא היה מוזר לאף אחד. גם לא לחילונים. זה כאילו התחבר למצווה שאנו עושים בהגנת ארצנו היקרה. המיוחד הוא שהרגשתי שזה לא קשור להגיון וידע, אלא לחוש יהודי בריא המכיר בערך של עמו הגדול באופן אינסטינקטיבי.
בלילה ירדנו שוב לנקודת המארב ושכבנו שם כל הלילה נאבקים בקור ובעייפות. בבוקר חזרנו שמחים, גאים ועם תחושת שייכות מיוחדת לעמנו ולארצנו.
במלחמת לבנון השנייה הייתי כבר במילואים והלוחמים היו כבר בעלי משפחות. בכל זאת שוב ראינו את האינסטינקט היהודי מתעורר ובאופן הטיבעי והפשוט, עוזב חייל המילואים את המשפחה והכיסא הנוח בעבודה, לוקח רובה ורימונים, מעמיס תיק כבד ומלא ציוד על הגב וצועד שוב לתוך לבנון להגן על הצפון ממחבלי החיזבאללה ושוהה שם שבועות שלמים של צעידה ולחימה.
כל המסירות הזאת נובעת מההכרה הפנימית בערכו המיוחד של עמנו, מתוך תודעה על תפקידו ההיסטורי לכלל האנושות וחשיבות קיום מדינת ישראל ראשית צמיחת גאולתנו.
גם כיום באזרחות אנו משתדלים בכל הכוח לחזק את מדינתנו בחומר ובעיקר ברוח שהוא מקור החוסן האמיתי שלנו.
אני מרגיש שתפקידי כרב קהילה חשוב ביותר לעוצמה הפנימית שלנו.
בברקאי אני מקבל הכוונה כיצד לבצע את תפקידי בצורה מקצועית יותר, לבנות חוסן קהילתי ולהביא ברכה גדולה לקהילה היקרה שלי ולעם ישראל כולו.
קרא עוד
גיוס מחזור ד - גיוס רבני קהילות למחזור ד של ברקאי יצא לדרך
מחזור ד ייפתח בעזרת ה' בחודש אלול ספטמבר 2018.
פניות רבות מגיעות בכל יום למשרד של ברקאי הרבה מרבני קהילות ברחבי הארץ המבקשים להתקבל לתכנית ההכשרה הייחודית שהמוניטין שלה מפורסם. הרבה מהרבנים כבר הגיעו לראיון במודיעין וכפי שהדברים נראים עד עתה מיזור ד' כמו קודמיו, יהיה מלא ברבנים איכותיים ומגווונים.
עדיין יש מקומות בודדים שנשארו, כך שאם אתה רב קהילה או מכיר רב קהילה מתאים נא להיות בקשר בהקדם עם משרד ברקאי.
קרא עוד
הדרכת "שומרי סף" וכנס בנושא התאבדויות לציון היום העולמי למניעת התאבדויות
המחזור ה-3 של הרבנים השתתף ביום שלם של הדרכת "שומרי סף" שהועבר על ידי היחידה למניעת התאבדויות של משרד הבריאות. מטרת ההדרכה היתה לסייע בזיהוי פוטנציאל סיכוני התאבדות, מהם השאלות הנכונות לשאול, איזה דברים לומר בזמן משבר וכיצד והיכן כדאי להפנות אנשים לייעוץ וטיפול נוסף. בשבוע שלאחר ההדרכה ברקאי ארגן כנס לאומי על מניעת התאבדויות במשרד הבריאות שכלל מעל 120 רבנים בפריסה ארצית. התוכנית כללה הרצאות מקצועיות של מומחים בתחום בריאות הנפש, כמו גם מפגשים עם משפחות שיקיריהן התאבדו. בשבת שלאחר הוועידה קרא ברקאי לכל הרבנים ברחבי הארץ לדבר על נושא ההתאבדויות בדרשות השבועיות שלהם. במכתב לברקאי בעקבות הכנס, ציינה שושי הרץ, מנהלת היחידה למניעת התאבדויות במשרד הבריאות, את הועידה כאחת מגולות הכותרת בקריירה המקצועית שלה, ביחידה למניעת התאבדויות.
ראיון עם הרב פיין על כנס ב-IL24
קרא עוד
הודעה מנפטלי בנט
תראו מה ראש הממשלה אומר על ברקאי.
קרא עוד

הוצאת כרך ג' של ספר ברקאי
אני שמחים לבשר על הוצאת כרך ג' של ספר ברקאי - רבנות וקהילה בזמנים משתנים. הספר כולל מאמרים פרי עטם של המחזור השלישי של מרכז רבני ברקאי. המאמרים עוסקים בנושאים שונים, אך המשותף לכולם הוא שהם עוסקים בצומת של החיבור בין הלכה לקהילה. המאמרים נכתבו על ידי הרבנים כפרוייקט גמר בקורס ההכשרה בת השנתיים של מרכז ברקאי. המאמרים משקפים את ההכשרה האינטנסיבית שהרבנים קבלו. מגוון הנושאים הרחב כולל ״קולות וחומרות בפסיקה לציבור״, “גמילות חסדים ברבנות הקהילה״ ו״העלאת אדם המרותק לכיסא גלגלים לשליח ציבור ולקריאת התורה״. אם אתם מעוניינים לקבל את הספר (וגם את כרכים א' ו-ב') בהנחה אנא כתבו אלינו : office@israerabbis.org
קרא עוד
הכשרה הלכה עדכנית - שעטנז
קניתי חליפה/חולצה/סודר חדש של מותג ידוע. צריך לבדוק שאין שעטנז? בעצם, מה בכלל פירוש המילה שעטנז? למה התורה אסרה ללבוש שעטנז?
על כל אלו ועוד למדו רבני מרכז ברקאי בהשתלמות מרתקת שהועברה על ידי הרב יעקב גורביץ מומחה עולמי בנושא שטענז, ובעל מעבדת בדיקה של שעטנז.
הרבנים נכנסו לסודות תעשיית הבגדים המודרנית וגילו את כל המורכבות שיש כיום ביצור בדים ובגדים שעשויים מחומרים רבים, שרבים מהם לא כתובים על תווית הבגד, והצרכן לא מודע לכך.
הרבנים למדו עד כמה איסור שעטנז עלול להיות מצוי כיום, גם בבגדים שלא העלנו על דעתנו שיכול להיות בהם שטענז.
הרבנים יצאו מהקורס עם "אנדרלין" ללכת לקהילותיהם, ולשוחח עימם על כל מה שהם למדו.
קרא עוד
הכשרה הלכתית עדכנית
הרבנים החלו קורס על מצוות חקלאיות בחסות מכון התורה והארץ. הקורס החל עם יום שלם של סמינר בדרום במכון שם ממוקמות החממות הניסיוניות שלהם. חממות אלה משמשות לגידולי ירקות עלווה ללא חרקים כמו גם לקבוע האם סוגים מסוימים של פירות צמחים חדשים אותם המגדלים מעוניינים לגדל בארץ נחשבים על ידי ההלכה כפירות או כירקות. כאן בתמונה הרבנים מסתכלים על צמחי הגוג'י ברי. אם תותים אלה יוגדרו כפרי על פי ההלכה אזי תאסר תוצרתם למשך שלוש השנים הראשונות בשל איסור התורה של ערלה. הרבנים שמעו הרצאות מאגרונום המכון, מוטי שומרון, ומנהל המכון, הרב יהודה עמיחי.
קרא עוד
הכשרת מרכז ברקאי לרבני קהילות בערים וביישובים
לאור פניות רבות של ערים ויישובים, מרכז ברקאי יצא בתכנית של הכשרת רבנים קצרה לרבני ערים ישובים וקהילות. ההכשרה הקצרה מבוססת על 6 מפגשים ומועברת על ידי מומחי מרכז ברקאי בנושאים שונים, כגון מחלות נפש, סמים ואלכוהול, ניהול קונפליקטים, זוגיות ועוד. בינתיים ההכשרות הם בדרום הר חברון, ירושלים, שומרון, ועוד היד נטויה.
קרא עוד
הכשרת נשות רבני ברקאי
מרכז ברקאי ממשיך לשים דגש חזק על הכשרת נשות הרבנים. גם נשות הרבנים מעורבות בקהילות ומשרתות כדמויות חשובות לנשות הקהילה. כל חודש נשות מרכז ברקאי נפגשות במפגש מרתק בנושאים חשובים. לאחרונה הנשים נפגשו עם הרבנית נחמה אריאל אשתו של הרב יעקב אריאל. כמו כן הם נפגשו עם אביטל ברעם מעמותת התקשרות בנושא: זוגיות עם פערים אידיאולוגים ממשבר לאתגר ומחיסרון ליתרון,ץ. בנוסף הם נפגשו עם כמה מרצות מהגוינט בנושא בריאות הנפש.
באחד המשובים שקיבלנו, כתבה לנו אחת מהנשים: אני כל כך שמחה שמרכז ברקאי רואה חשיבות בתפקיד הרבנית. נשים בקהילה שלי ניגשות אלי לייעוץ בכל מיני נושאים ואני מקבלת מהמפגשים כלים שעוזרים לי הרבה".
קרא עוד
הסדר הגדול ביותר בעולם?
בוגר מחזור ב׳ של ברקאי הרב יהודה סהלה הרב הראשי של יהודי אתיופיה בתל אביב-יפו ורב קהילה ביפו ניהל סדר פסח ל1600 בני אדם. הרב סהלה סיפר שהוא השתמש בכלים רבים שהוא למד בברקאי כדי לארגן ולנהל את הסדר. אנחנו בברקאי מאוד גאים ברב סהלה. תוכלו לקרוא על הסדר בלינק.
.
קרא עוד
הסוכה - דירת הארעי
הסוכה - דירת הארעי /
מאמר לקראת סוכות מאת הרב יעקב אריאל רבה של רמת גן
"למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בישראל בהוציאי אותם מארץ מצרים".
סוכת הארעי מסמלת את ההולך בדרך. אין לו דירת קבע והוא נאלץ ללון בסוכת ארעי. ב"ה אנו דרים כיום בבנייני קבע, אולם אחת לשנה אנו יוצאים מדירת הקבע לדירת ארעי, למטרה כפולה: א. להודות לה' על שזכינו לצאת מדירת ארעי ולהגיע אל המנוחה ואל הנחלה.
ב. הודאה זו צריכה לשמש נקודת זינוק להבא. צדיקים אין להם מנוחה לא בעולם הזה ולא בעולם הבא. גם כשהגענו ב"ה אל המנוחה ואל הנחלה אל לנו להשלות את עצמנו שהגענו לתחנה האחרונה שלנו. עוד ארוכה הדרך לפנינו. אל לנו להסתפק ביש. עלינו לשאוף ליותר.
מבחינה מסוימת הדרך חשובה יותר מהמטרה. כי אדם הרואה את עצמו באמצע הדרך לא נח על זרי הדפנה אלא מתאמץ להמשיך וללכת, להתקדם הלאה לשאוף למטרות נעלות יותר. השאיפה גדולה יותר מההשגה. תמיד אנו באמצע הדרך. הבית הקבוע אינו המטרה הסופית. הוא אמצעי לגדול ולהתרחב ולמלאותו תוכן. עלינו להתיחס כאילו היה סוכת ארעי. סוכה ניתנת להארכה להגדלה היא לא מוגבלת.
זו משמעותה של נבואת עמוס "ביום ההוא אקים את סוכת דויד הנופלת". מדוע סוכה ולא מגדל דוד? מדוע לא מבצר? מדוע לא ארמון רם ונישא?
משיח בן דוד אינו קץ העולם. משיח שלנו עדיין לא בא. אנו שואפים לעתיד. גם כשהוא יבוא אי"ה בקרוב לא תהיה זו המטרה הסופית. תקופת המשיח תהיה בחינת סוכה ולא בית. הוא לא ייתן לנו מנוחה. הוא ידרבן אותנו להשתלם יותר ויותר. ומלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים. להשתלמות אין גבולות.
גם בשמחת תורה אנחנו מתחילים מחדש מיד עם הסיום. לכן גוללים אותה. וכמו רוקדים אתה בהקפות. כי למעגל אין סוף. נקודת הסיום היא נקודת ההתחלה חדשה כי לתורה אין סוף וגם לשמחה אין גבול.
חג שמח!
קרא עוד
הפתיחה החגיגית של מרכז ברקאי להכשרת רבנים
ציון דרך היסטורי התקיים בכ"ט בתשרי תשע"ג, 15 באוקטובר 2012 כאשר מרכז ברקאי לרבנות מעשית פתח את שעריו.
לראשונה אי פעם רבנים ישראלים הופכים למקצוענים. קבוצה נבחרת של רבנים עוברת הכשרה שתהפוך אותם לרבנים קהילתיים מקצועיים ובכך לשנות לעד את הדרך שבה פועלות הקהילות הישראליות.
19 הרבנים ונשותיהם, המחזור הראשון של ברקאי, נהנו מיום פתיחת הלימודים בקהילת שערי יונה מנחם במודיעין, שבו פגשו אחד את השני, קיבלו את לוחות הזמנים ולמדו את השיעורים הראשונים.
לאחר מכן נערך אירוע הפתיחה לידידי ברקאי במעמד נשיא ברקאי, הרב הראשי ישראל מאיר לאו, ח"כ זבולון אורלב, סגן ראש עיריית מודיעין והרבנים הראשיים למודיעין. ניהל את האירוע ראש בית המדרש ברקאי הרב דוד פיין. שותפו, ראש בית המדרש הרב שלמה סובול בירך את הקהל ולאחר מכן נאמרו דברי הברכה של האורחים הנכבדים.
הרב לאו סיפר על חוויותיו כרב צעיר והדגיש את הצורך בתהליך חניכה(סטאז'). הוא סיפר שכרב צעיר הוא למד רבות מכך ששימש וסייע לגיסו הרב יצחק פרנקל, הרב הראשי לתל אביב, לפני שמונה לרב קהילה משלו.
לאחר הנאומים, הוזמן הקהל לתיאטרון אימפרוביזציה, שבו קבוצת שחקני תיאטרון אספקלריא ביקשה מהקהל הצעות לבעיות שרבנים עשויים להתקל בהם, והפכו אותן למצבים דרמטיים. "זה באמת היה חומר למחשבה", אמר הרב טל מרום, תלמיד חדש בברקאי, "עכשיו אני מצפה עוד יותר ללימודים שלי בברקאי!"
קרא עוד
הקורס לייעוץ נישואין
עשרים ושניים מרבני ברקאי סיימו לאחרונה קורס אופציונלי בן 30 שעות בייעוץ נישואין שניתן על ידי מכללת ינר שבירושלים. טקס סיום מיוחד התקיים לאחר ההרצאה האחרונה של הקורס בשבוע שעבר במוזיאון בית הרב קוק בירושלים שם קיבלו הרבנים שסיימו את הקורס תעודות ממכללת ינר. התעודות חולקו על ידי סגן שר הביטחון הרב אלי בן דהן ועל ידי הרב הראשי של ירושלים, הרב אריה שטרן. גם הרב בן דהן וגם הרב שטרן דיבר על חשיבות תפקידו של הרב בסיוע לנישואים. לאחר הטקס, הרבנים קיבלו סיור מודרך במוזיאון בית הרב קוק על ידי מנהל המוזיאון - הרב יוחנן פריד.
קרא עוד
הרב זיו אברמוביץ רב ברקאי מונה להיות רב קהילה בקהילת משכן שרה בדימונה
לאחרונה מונה הרב זיו אברמוביץ רב של מרכז ברקאי להיות רב קהילה של קהילת משכן שרה בעיר דימונה. הרב זיו הוא בוגר של מחזור א' של מרכז ברקאי .בנוסף משמש כר"מ בישיבת ההסדר בדימונה.
הרב זיו נשוי לאיילת ואבא ל-7. בתיכון הוא למד בישיבת נחלים וישיבת נוה שמואל באפרת . לאחר מכן המשיך ללימודי הרבנות בכמה ישיבות בארץ. הרב זיו שירת בפיקוד העורף בשירותו הצבאי. נאחל לו ברכת הצלחה ומזל טוב בתפקידו החדש כרב קהילה. אין לנו ספק שהכלים שרכש בשנות הלמידה שלו במרכז ברקאי יבולו אותו להצלחה בתפקיד.
קרא עוד
הרב ישראל מאיר לאו נשיא ברקאי, נתן שרנסקי ואחרים תומכים בברקאי
מרכז ברקאי יפתח רבנים בעלי כישורים מקצועיים בתחומים ייעוץ משפחתי, הלכה מעשית, גישור, אימון, חינוך בלתי פורמלי, ייעוץ רוחני וכדומה – למען כל היהודים החיים בישראל.
מרכז ברקאי מתכבד בהסכמתו של הרב הראשי ישראל מאיר לאו שליט"א לכהן כנשיא ברקאי, והארגון כבר זכה להכרה מרבנים ציונים דתיים מוערכים כמו הרב חיים דרוקמן (ראש ישיבת ההסדר אור עציון וראש תנועת הנוער בני עקיבא), הרב יעקב אריאל (רבה הראשי של רמת גן), הרב נחום רבינוביץ (ראש ישיבת ההסדר ברכת משה, מעלה אדומים), וכן של יו"ר הסוכנות היהודית לארץ ישראל נתן שרנסקי ושל ח"כ אורי אורבך.
לדברי נתן שרנסקי היוזמה של ברקאי היא "חדשנית וחשובה... תרומה משמעותית לאחדותו של העם היהודי". ח"כ אורי אורבך אמר כי "אין לי ספק שהכשרת רבנים קהילתיים וחיזוק מעמדם כמנהיגים קשובים ואמפטיים, יכולה להיות מהפכנית ולקרב עשרות אלפי יהודים ליהדות ולהעמיק את החוויה היהודית של הציבור הישראלי".
קרא עוד
הרב פיין מדבר בכנס ייחודי בכנסת על חינוך לנישואין
חבר כנסת יהודה גליק אירח לאחרונה כנס ייחודי בכנסת בנושא חינוך לנישואין. מספר מדינות שהשקיעו כספי ציבור בחינוך לנישואין לזוגות מאורסים ולזוגות שזה עתה נישאו ראו חיסכון פיננסי בסופו של דבר עקב ירידה במספר הגירושים. חינוך לנישואין, בשונה מייעוץ, מוצע לכל הזוגות המאורסים בכדי למנוע בעיות מאוחר יותר בנישואים. הכנס אורגן על ידי "יחד באושר", ארגון ללא כוונת רווח, אשר מעודד חינוך לנישואין בישראל שהוקם ומופעל על ידי סוזן ברט. בכנס השתתפו חברי כנסת, מומחים לחינוך לנישואין וקבוצות רבות ללא כוונת רווח העוסקות בתחום זה. הנואם המרכזי, אשר נאם מקולורדו באמצעות סקייפ היה פרופסור הווארד מרקמן, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת דנוור, המנהל את מרכז לימודי הנישואין והמשפחה ואחד מחלוצי החינוך לנישואין בארה"ב. הרב פיין התייחס בדבריו לתוכניות של ברקאי להכשרת רבני ברקאי בתחום החינוך לנישואין.
קרא עוד

הרב רוזנפלד מברקאי מונה לרב היישוב טלמון
הרב זאב רומנפלד, מרבני ארגון ברקאי, נבחר לרב היישוב טלמון בבנימין. באירוע ההכתרה נכחו רב המשטרה ורב היישוב לשעבר רמי ברכיהו, רבנים מיישובי האזור השונים, ונציגות מהנהלת ארגון רבני ברקאי שבו חבר הרב רוזנפלד. בטק ההכתרה גם הוכנס ספר תורה לבית הכנסת המרכזי ביישוב, תרומת הוריו של הרב רונפלד.
קרא עוד
הרבנים להתחיל קורס השלישי של הכשרה לליווי הרוחני על שם לואיס פל
אחרי סיום המוצלח של קורס מכוונים הרבנים יתחילו בקורס ליווי רוחני שיסיים ביולי. הרבנים ילמד תחת ההדרכה של הרב יונתן גלס, מלווה רוחני מוסמך בבית חולים בבית חולים הרצוג בירושלים. הרבנים ילמדו את שיטת CPE שיתן להם כלים לעזור למיומני ההקשבה שלהם ויאפשר אותם לעזור לאנשים וזקנים במוסדות רפואייות, בהוספיס ובבתי אבות ובמיוחד לחולים סופניים ולמשפחותיהם. הקורס בשותפות עם ארגון גישה לחיים ונתמך ע״י רבקה גלט לזכר נשמת בעלה, הרב מלווין גלט ז״ל והקרן לזכר הרב ד״ר נתנאל ושירלי פולק ז״ל.
.
קרא עוד
השותף השקט
הרבנים פיין וסובול אומרים שלמרכז ברקאי יש גם שותף-מייסד שלישי: יורם גורדון, מומחה במדעי ההתנהגות היישומיים, יועץ ארגוני ומייסד המוסד החשוב של ישראל בתחום האימון. גורדון העניק בשנה החולפת ייעוץ מקצועי לברקאי, כבר משלב הרעיון הראשוני חסר השם. הרב פיין מסביר: "אנחנו חיים את מה שאנו מטיפים לו. בדיוק כפי שאנו מרגישים שרבנים צריכים להיות מקצוענים ככל האפשר ולהעזר בכל הידע והכישורים הקיימים בעולם, כאשר רצינו להקים מוסד ולהפוך אותו למקצועי ולהפעיל אותו טוב ככל הניתן, התייעצנו עם מומחים בתחום. יורם גורדון הוא בעל למעלה מעשרים שנות ניסיון, והמומחיות שלו סייעה לנו מאוד, במיוחד במונחים של בניית התכנית הטובה ביותר להשגת המטרות שלנו. אנו מאוד שמחים לקבל אותו לצוות ומרגישים שברקאי טוב יותר בזכותו".
קרא עוד
השותפות עם תשקופת
ארגון תשקופת (Life's Door) הוא ארגון שמסייע לאנשים שמתמודדים עם מחלות קשות ואובדן. הם מעניקים ייעוץ פרטני, קבוצות תמיכה, סדנאות וסמינרים המציעים תמיכה רוחנית ורגשית לנזקקים לכך. תכניות תשקופת מעודדות את המשתתפים למצוא משמעות, תקווה והזדמנויות לצמיחה בתוך המצבים הכואבים שלהם.
תשקופת משתף פעולה עם ברקאי ומעביר קורס ייעוץ רוחני שמאמן את הרבנים לפי תקנים מקצועיים המוכרים על ידי האיגוד הלאומי של אנשי הדת היהודיים (NAJC) באמריקה וגופים לאומיים ובינלאומיים אחרים. תכניות תשקופת נתמכות על ידי הפדרציה היהודית של ניו יורק. הקורס יעניק לתלמידי ברקאי יכולות תמיכה טובות יותר בהתמודדות עם מחלות קשות ואובדן. "אף אחד לא צריך להתמודד עם המצבים הללו לבד, ולעיתים קרובות מחלות סופניות מעוררות באנשים הרבה סוגיות רוחניות. לעיתים קרובות הם יפנו לרב, והרב צריך לדעת מה לומר, מתי רק להקשיב וכיצד לסייע בצורה הטובה ביותר", אומרת דבורה קורן, מוסמכת בריפוי בעיסוק (M.Sc., OTR) ומנכ"לית תשקופת. "קורס זה יראה להם בדיוק איך לעשות את זה".
קרא עוד
התלמידים בברקאי
כל התלמידים בברקאי הם רבנים בעלי הסמכה לרבנות מהרבנות הראשית לישראל בגילאים 28-38, בעלי שאיפה להיות רבני קהילה ולשרת את קהילותיהם בצורה המקצועית ביותר. כאשר מרכז ברקאי פרסם את מודעות ההרשמה הראשונות בעיתונים מקומיים, הם היו המומים מזרם הפניות ונאלצו לסגור במהירות את ההרשמה. לתכנית נבחרו תשעה עשר מועמדים מצטיינים מתוך למעלה ממאה מועמדים. הקבוצה המגוונת כוללת רבנים מכל רחבי הארץ, מזרמים דתיים שונים, שהמשותף לכולם היא המחויבות לשרת את הקהילות בישראל בצורה הכוללת והמקצועית ביותר. נשותיהם של הרבנים, שגם הן ממלאות תפקיד חשוב בקהילה, ישתתפו בסדנאות חודשיות המתמקדות ברכישת מיומנויות וידע על מנת לשפר את יכולות המנהיגות שלהן.
קרא עוד

טקס הסיום של המחזור הרביעי של רבני ברקאי
העיכוב בשנה, של טקס הסיום של המחזור הרביעי של רבני ברקאי, עקב הקורונה, לא הפחית את האופי המרגש והעוצמתי של הטקס שנערך בסוף יוני במודיעין. בין הדוברים היו נשיא ברקאי, הגאון הרב ישראל מאיר לאו והרב הראשי לישראל, הגאון הרב דוד לאו הנאום המרכזי של הערב נישא על ידי ר' מוטי זוננפלד, ראש קרן דניאלי שהוקם לזכר בתו דניאלי ז"ל, שנספתה בגיל 20 בתאונת דרכים טרגית. הוא דיבר על תהליך השכול וכיצד רבנים יכולים לסייע בתקופה זו. גם הרבנים שלמה סובול ודוד פיין, ראשי מרכז ברקאי בירכו את הבוגרים. בנאום של נציג הבוגרים סיפר הרב איתמר בן יעקב, רבה של בית הכנסת רמת אשכול בלוד, עד כמה הכלים שנלמדו בברקאי עזרו לו, במיוחד במהלך ההתפרעויות האחרונות בשכונה שלו בלוד. בטקס דיברה גם נציגת נשות הרבנים, חגית חזני. היא שיתפה על ההתמודדויות של נשות הרבניות בקהילה, והודתה למרכז ברקאי על הכלים שנלמדו בתכנית ההכשרה לנשות הרבנים. נותן לקרוא יותר על האירוע ב קישור כאן.
קרא עוד
טקס סיום מחזור ג'
ביוני סיים המחזור השלישי של רבני מרכז ברקאי את לימודיו בטקס חגיגי שהתקיים במודיעין. הערב נתחיל עם קבלת פנים, וכלל הרצאה של נשיא מרכז ברקאי הרב הראשי ישראל מאיר לאו שליט"א, וראיון עם שר החינוך נפתלי בנט. בטקס גם הוענקו פרסי ברקאי בשלוש קטגוריות. הערב הסתיים בחלוקת תעודות לרבנים המסיימים. אנא הקליקו בקישור לראות סרטון קצר המסכם את הערב.
קרא עוד
טקס סיום מחזור ג' וטקס חלוקת פרס ברקאי
בסוף שנתיים של לימודים אינטנסיביים, העמיתים - רבני מחזור ג יסיימו את הלימודים במרכז ברקאי. את הסיום שלהם נציין בטקס חגיגי במודיעין ביום ראשון 17.6. הרבנים המסיימים יקבלו את תעודות הסמכה לרבנות קהילות החתומות על ידי נשיא ברקאי הרב הראשי הרב ישראל מאיר לאו שליט"א.
הרב לאו ואישי ציבור נוספים אחרים יכבדו בנוכחותם את הטקס.
כמובן שהבוגרים ימשיכו להגי בשנה הבאה למפגשי הבוגרים המתקיימים פעל בחודש.
בטקס יוענק גם פרס ברקאי היוקרתי בשלוש קטגוריות: א) מפעל חיים לרב קהילה ב) קהילת מופת ג) גבאי/חבר ועד מצטיין
כדי להגיש מעומדות לפרס אנא היכנסו לקישור הבא.
קרא עוד

יום משפחות של ברקאי - זאת חנוכה
יום עיון מיוחד בנושא זוגיות התקיים בזאת חנוכה (יום האחרון של חנוכה) לעשרות רבנים ורבניות של מרכז ברקאי והילדים שלהם. הרבנים והרבניות נהנו מסדנאות זוגיות חווייתיות, מתוך אמונה שהכלים שילמדו ישמשו אותם גם לזוגיות שלהם וגם שיוכלו להעביר זאת בקהילה שלהם.
דאגנו גם לילדי הרבנים, שנהנו במקביל מיום כיפי שכלל קוסם, מתנפחים, ליצן רפואי וסדנת תכשיטנות.
היה מגבש ונפלא!
קרא עוד
יום עיון בנושא גירושין
רבני מחזור א' ב' ו-ג' השתתפו ביום עיון מרתק וייחודי לרבני ברקאי בנושא גירושין. המרצה, אחד מגדולי המומחים בתחום היה ד"ר יואב מאז"ה עו"ד ומרצה בכיר בפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו המתמחה בדיני משפחה ובקניין רוחני. מחקריו בדיני משפחה באו לידי ביטוי בוועדות ציבוריות ובפסקי דין.
ביום עיון הרבנים התוודעו להליכי הגירושין במדינת ישראל, בבתי הדיו ובבתי המשפט, ועל הקשיים של מסורבי ומסורבות גט. הרבנים השכילו המון, ולמדו כיצד לסייע ולכוון את הפונים אליהם בתחום זה. כמובן, שאחד מתפקידי הרב המרכזיים הם לעסוק בשלום בית ובשמירת התא המשפחתי, אך יחד עם זה עליו להיות מוכן ללוות זוגות גם בהליך של גירושין.
.
קרא עוד
יום עיון על עתיד העם היהודי בשיתוף משרד התפוצות
לפני כמה שבועות במרכז ברקאי נערך יום עיון לרבני קהילות בשיתוף משרד התפוצות בנושא "דיון ומחשבה בנושא עתיד העם היהודי. מטרת העל של יום העיון הייתה לשתף את הרבנים על מצב העם היהודי בתפוצות, ולדיון מהי מידת המחוייבות של מדינת ישראל כלפי הרבנים יהודי התפוצות, ומהו החלק שבו הרבנים יכולים לתרום בנושא חשוב זה. חגי אליצור, ראש אגף בכיר במשרד התפוצות דיבר על משמעות המושג 'מדינת הלאום של העם היהודי'. שמואל רוזנר, עיתונאי, חוקר ועמית בכיר במכון למדיניות העם היהודי דיבר על אופיו של העם היהודי בתפוצות ועל תהליכי העומק שהובילו למצבו היום. הרב שי פינקלשטיין רב קהילת ניצנים בבקעה ירושלים, דיבר על מקומם ומעמדם של יהדות התפוצות וקהילותיהם במדינת ישראל, והרב אהרון בסקין, מזכיר ועידת רבני אירופה, דיבר על אתגרי העתיד של יהדות אירופה.
קרא עוד
ימי עיון בנושא גיור
במרכז ברקאי קיימנו 2 ימי עיון בנושא הגרות. ביום העיון הראשון במודיעין ההרצאות היו סביב נושא הגיור בתחומי ההלכה, המשפטי, הפוליטי ועוד. ההרצאות הועברו על ידי ד"ר נתנאל פישר, מומחה לענייני גיור מהמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט ופורום קהלת, משה אדוריאן שבעברו שימש כמפקח ארצי על כיתות הגיור של משרד החינוך והרב דוד בס, דיין בבית הדין לגיור.
ביום העיון השני התארחנו בכפר עציון, במקום שבו מתקיימת תוכנית נתיב - מסלול הגיור הצבאי מיועד לחיילי וחיילות המשרתים בצה"ל ומתנדבי השירות הלאומי. בכפר עציון הרבנים חוו בצורה חיה את החיילים והחיילות הנמצאים בתהליך הגיור. נערך פאנל של חיילים וחיילות שנמצאים לקראת סוף תהליך הגיור. צפינו בשיעורי יהדות שניתנים למתגיירים, וגם ישבנו במושבי בית הדין וצפינו בדיינים המראיינים את המועמדים לגיור.
קרא עוד

כנס גבאים
בתחילתו של חודש אדר ב' ערכנו כנס בשיתוף איחוד בתי הכנסת אשר היה משותף לגבאים וחברי ועד בבתי כנסת בהם מכהנים רבני ברקאי. המשתתפים נהנו בין היתר משיחותיהם של הרב אברהם קריספין, מרבני ברקאי, אשר עסקה ביחס בין גבאים-רבנים-קהילה. בנוסף, משתתפים נהנו משיחתו של היועץ הארגוני דני בלונדהיים אשר נתן כלים איך ניתן לרתום את חברי הקהילה למשימות הרבות הכרוכות בניהול בית הכנסת והקהילה. בין השיחות הגבאים התרשמו ביריד של הוצאת קורן ושאג שירותי רפואה.
קרא עוד
כנס גבאים
באמצא חודש מרץ יתקיים במרכז ברקאי הכנס השנתי לגבאים ואנשי וועד השנתי. בכנס ישתתפו למעלה מ- 200 חברי וועד וגבאים. בכנס הם ילמדו כלים כיצד לנהל את בית הכנסת בצורה מקצועיות יותר. ההרצאה הראשונה תועבר על ידי הרב אברהם קריספין רב קהילה בישוב אדם ומרבני מרכז ברקאי, בנושא "הרב - הגבאי - הקהילה - ומה שביניהם". ההרצאה השנייה תועבר על ידי דני בלונדהיים, יועץ ארגוני, בנושא: "איך רותמים ומשכנעים אנשים בקהילה". תוגש ארוחת ערב ויחולק שי לכל גבאי בסוף הערב. הכנס נעשה בשיתוף עם איחוד בתי כנסת והקהילות בישראל, והיו"ר שלו דוד בן נאה יברך את המשתתפים . להירשם לכנס בבקשה ללחוץ פה.
קרא עוד
כנס ובחרת בחיים - גלריה
{gallery}barkai-conference{/gallery}
קרא עוד
כנס למאות סטודנטים בנושא רבנות וקהילה
מרכז ברקאי קיים כנס למאות סטודנטים בנושא רבנות וקהילה "הרב הקהילה ומה שביניהם" בקרייה האקדמית אונו. הכנס כלל פאנל והרצאות טד. בכנס השתתפו ראשי מרכז ברקאי הרב פיין הרב סובול ורונאל אלקיים, הרבנית מרצבך מקהילות ברקאי, רב הקריה האקדמית, רב המשטרה, רב שירות בתי הסוהר והרב שרלו. הכנס היה בהנחיית העיתונאי יאיר שרקי. מטרת הכנס הייתה לעודד את דור הצעירים להבנת חשיבות תפקידם של הקהילה ורב הקהילה.
קרא עוד

כנס לקראת פסח
'שלושים יום קודם החג' כמנהג אבותינו גם אנחנו בברקאי הקדמנו ולמדנו לקראת חג קהילות עולים מארצות הברית ומצרפת לקראת חג הפסח הבא עלינו לטובה. המקדימים עדכוני כשרות לקראת חג הפסח. לאחר מכן הרב ויטמן, רב תאגיד תנובה, סיפר על והכנה לחג מפי הראשון לציון, רבה של ירושלים, הרב שלמה משה עמאר. וסיכמנו את ערב חמה ומפנקת.
קרא עוד
כשרות
מה הדין של דג ממין לא כשר ששינו אותו גנטית ויהיה לו סנפיר וקשקשת?
האם מותר לקנות חלב בגואטמלה ולשתות אותו?
איך מכשירים מפעל שמייצר חומרי גם למזון, כאשר המפעל הוא בגודל של עיר?
בקורס כשרות מיוחד במינו, למדו רבני ברקאי על תעשיית המזון המודרנית, ועל האתגרים הכשרותיים שהיא מעמידה בפנינו.
את הקורס העבירו מומחי כשרות מפורסמים, כמו הרב ויטמן רבה של תבונה, הרב וולקן מומחה לגנטיקה של דגים, הרב גלוברגר, מומחה בחומרי גלם ומומחים נוספים.
הרבנים העבירו את המידע לקהילותיהם, והדגישו בפניהם שכשרות המזון היא דבר שמשתנה בצורה מהירה, ולכן כל הזמן צריך להתעדכן אצל מומחי כשרות.
קרא עוד
לומדים איך לתקשר ב- 2017
המחזור ה-3 של הרבנים, כמו גם הבוגרים השתתפו לאחרונה ביומיים של מפגשים על כיצד לתקשר בצורה הטובה ביותר בעידן המודרני עם דגש על מדיה חברתית. המושב הראשון היה עם חבר הכנסת מהבית היהודי בצלאל סמוטריץ' שדיבר עם הרבנים על עבודה ודיבור עם התקשורת. מושבים אחרים כללו כתיבת מאמרים תורניים פופולריים לעידן המודרני עם הרב חיים נבון, רב מוביל בקהילה הדתית לאומית, הכותב טור שבועי בעיתון ישראלי, מקור ראשון, ולו קהל עוקבים גדול של פייסבוק. לאחר מכן כתבו הרבנים מאמרים וקיבלו משובים מהרב נבון.
קרא עוד

לימוד הלכה
דיני ממונות:
רבני מרכז ברקאי עברו הכשרה בנושא משפט עברי ודיני ממונות.
ההכשרה הועברה על ידי דיינים מבתי דין רבניים ומבתי דין פרטיים.
בין הנושאים שנידונו היו: מתי חובה ללכת לבית דין ומתי מותר ללכת לבית משפט?
האם אפשר לנהל מדינה על פי משפטי התורה?
כיצד יש לשפוט לפי דין תורה, בהמון נושאים מודרניים שלא מוזכרים בתורה?
הכשרה משפטית בדיני משפחה:
רבני מרכז ברקאי עברו הכשרה על ידי עורך דין וטוען רבני אלעד זמיר מומחה בדיני משפחה.
הרבנים למדו גם את מדיניות בתי הדין וגם את מדיניות בתי המשפט ביחס לחלוקת ממון ולמשמורת של הילדים.
המטרה של הקורס הייתה שבמקרה שלא מצליחים לעשות שלום בית, הרבנים ידעו ללוות את הזוג המתגרש בתהליך גירושין, כדי לנסות שהתהליך יהיה כמה שיותר קל ובהסכמה, ובאופן שיהיה הטוב ביותר עבור הילדים.
שעטנז:
רבני הקהילות של ברקאי עברו הכשרה חווייתית בנושא שעטנז, על ידי הרב יעקב גורביץ מומחה בעל שם עולמי בתחום.
הרבנים הופתעו לגלות כמה נושא השעטנז פרוץ, ואיך אפשר למצוא שעטנז בבגדים שלא היינו מצפים למצוא בהם שעטנז, ואפילו בטליתות...
הרבנים יעבירו את המידע בשיעורים ודרשות שיעבירו בקהילה.
קרא עוד
לכה דודי לקראת כלה. קבלת שבת מיוחדת תחת אש בציר פילדלפי 2004
ע"י הרב ערן דאום, רב קהילת השמשוני במודיעין
חודש אפריל. משכונות זייתון וח'אן יונס נורות פצצות מרגמה ורקטות קסאם על יישובי גוש קטיף ועוטף עזה. צה"ל נכנס בכוחות משוריינים לביצוע פעולות בשכונות בפאתי עזה. עיתונאים מתלווים אל הכוחות. ב11 במאי, בעת היציאה משכונת זייתון בפאתי עזה, מגלה הכח כי נגמ"ש ובו מחלקה מהפלחה"ן נעלם. הנגמ"ש הושמד בפיצוץ, ונגמ"ש נוסף נפגע קשות. ששה חיילי צה"ל נהרגו בפיצוץ ומחבלי הג'יהאד האיסלאמי התעללו בשרידי הגופות. כוחות סריקה וחילוץ יוצאים ממפקדת אוגדת עזה להשבת שרדיפי הגופות לקבר ישראל. על פי דרישה צה"לית ולחץ בינ"ל, המחבלים משיבים שרידי גופות ל'צלב האדום'.
למחרת, 12 במאי, נגמ"ש נוסף מדגם M-113 ובו חמישה חיילים נפגע מירי רקטת RPG-7. החיילים נהרגו, בעוד מבצע חילוץ הנגמ"ש הראשון עודנו מתנהל. כוחות צה"ל נוספים נכנסים לאזור פגיעת הנגמ"ש השני לפינוי הנפגעים. לקח הגופות הנלקחות בשבי על ידי המחבלים מופק מיידית ועל חיילי צה"ל הוטלה משימת קדש להשיב לקבר ישראל את שרידי גופות החיילים.
אני מוזעק טלפונית. עלי להתייצב באופן מיידי בפיקוד דרום. יחד עם חיילים סדירים מחטיבת גולני ומקורס מכ"ים, הגיעו כוחות של אנשי רבנות צבאית ומהיק"מ, יחידת הקבורה המטכ"לית לסריקות נרחבות באזור. אנשי ח"ק בהווה, יקרים מפז, וחסרי נסיון קרבי, מצאו את עצמם בבת אחת תחת אש, כשלצדם חיילים סדירים, שאומנו בכיבוש יעדים בשטח פתוח וגילוי פתאום שהם בעיצומה של מלחמה, מחפשים אחר חברים ושכנים ליחידותיהם.
הסריקות התבצעו לאורך יום השישי, תוך ידיעה שיש חיילים שטרם זוהו. אני מבין שלא אשוב לקרוא את פרשת הבר מצווה שלי בבית. חבל להתקשר הביתה ולהלחיץ את המשפחה.
בארץ חלוקות הדעות ותמונות יגיעו לעיתונים. חיילים כורעים על ברכיהם בחיפוש אחר חיילי צה"ל. אות ומופת לערכיות חיילי צה"ל ומחויבותו לחייליו, או סיכון מיותר.
עבורנו לא היתה זו שאלה אלא תחושה של העלות גדולה. הרעש הכבד מסביב, ושריקות כדורים לא אפשרו דבר פרט לתפילה להצלחת המשימה ושיבה בשלום.
השמש עמדה כבר בראש האילנות והשבת הלכה ונכנסה לה. רעייתי ובננו הבכור, אז, ידעו כי אני בפיקוד דרום, בטוח ומוגן וכי נשוב ונדבר אחרי השבת. קולות הירי מכל עבר, כשאנו רואים את החלונות והעמדות מהם מתבצע ירי.
טנקים ודחפורי D-9 מהווים חומה, המאפשרת לחיילים לבצע מלאכת קדש. עוד חייל בצוות מאבטח, אשר שהה בבית סמוך נהרג מפגיעת צלף. עוד כח יוצא למבצע חילוץ מהבית.
בקשר התפלמסות על קדושת השבת, ואנו עסוקים בקדושת חיילי צה"ל ובדאגה למשפחותיהם החרדות ומתמהמהות. שבת המלכה יורדת, ועמה גילויים של חיילי צה"ל. מסוק יורד כדי לקחת לזיהוי מהיר את המציאה. אחרון חיילי צה"ל מוטס לתל השומר, לזיהוי והכנה לקבורה.
קבלת שבת בלב, שירי שבת. עוד בלילה נשוב לשבת של התעלות בפיקוד, עם תפילה מעומק הלב ועליה לתורה לתת שבח והודיה להי"ת שבחר בנו מכל העמים. ונתן לנו את תורתו ואת השבת, ואת ארץ ישראל ומדינת ישראל ואת צבא ההגנה לישראל.
בעקבות תקריות ציר פילדלפי צה"ל ביצע את מבצע 'קשת בענן' ברפיח לפגיעה בתשתיות הטרור. הוקמה גם אנדרטה לחללי אסון הנגמ"ש השני ובהם צוות המנהרות של אבירי הפלדה.
.
קרא עוד
למה לא שלחנו את הניוזלטר הזה לפני ראש השנה?
חגי תשרי הם חגים רבי עוצמה, רגעים גדולים בלוח השנה היהודי בהם הרבה יותר קל לקבל החלטה להשתנות כדי להיות אנשים טובים יותר. ואכן, לעתים קרובות אנו מקבלים בתקופה זו החלטות גורפות המחייבות שינויים גדולים. אולם, לא פעם ההחלטות האלו הן לא באמת ברות השגה.
לרוב, השינוי מתרחש ברגעים הקטנים יותר של החיים, בעיצומה של השגרה. כדי לבצע שינויים גדולים אנו נדרשים להתחיל בשינויים קטנים בחיינו הרגילים. מכאן שלא החגים הנוראים דורשים ברכה מיוחדת אלא דווקא ימים אלו שלאחר החגים, בהם נעשית העבודה האמיתית.
אז קל להגיד שנה טובה לפני ראש השנה אבל ברכה זו אפילו יותר משמעותי לאחל עכשיו כשצריך הרבה יותר סייעתא דשמיא ליישם את ההחלטות שקיבלנו. ולכן, ברצוננו לאחל לכם שנה טובה - שנה של שינוי אמיתי ומשמעותי ושנה שבה אנחנו רואים את כל ההחלטות הנעלות שלנו מושגות.
כמו כן, אנו מעוניינים לשתף אתכם בכאבנו הגדול בשל מותו הטרגי של אחד מרבנינו, הרב שלום צבי מילר. הרב מילר היה רב מוכשר שלקח על עצמו אתגר מונומנטלי - ליצור קהילה אנגלית בת קיימא ותוססת בהתנחלות אדם. הוא היה נשמה יקרה, תמיד עם חיוך ותמיד מעוניין ללמוד משהו חדש. הוא יחסר לנו מאוד. אנו מאחלים תנחומים לאשתו בתיה ולילדיו הנפלאים. יהי זכרו ברוך.
פתיחת מחזור הכשרה חדש – מחזור ו
בחודש אלול פתחנו את מחזור ההכשרה השישי להכשרת רבני ישובים וקהילות ונשותיהם.
הרבנים נפגשו עם הרב הראשי לישראל הרה"ג דוד לאו, הרה"ג יעקב אריאל שליט"א והרה"ג יוסף צבי רימון ושמעו על חשיבות מוסד רבנות הקהילה בכלל ובחגי תשרי בפרט. הרבנים למדו על שמיטת כספים ופרוזבול, על ארבעת המינים ושופרות באופן המותאם לתפקידם כראשי רבנים וקהילות.
בנוסף, דנו הרבנים על דרכים למנף את חגי תשרי לקרב לבבות של רחוקים ומתרחקים ולעודד את הקשר ליהדות.
נשות הרבנים
במפגש הראשון של נשות הרבנים פגשו הנשים את חני מוסקוביץ, אשת רב מחב"ד חרקוב אשר באוקראינה. חני שיתפה מניסיונה כרבנית קהילה ושוחחה על נושא השליחות כדרך חיים. בסיפורה על המסע המסוכן והמורכב עם ילדיה הקטנים במינוס 10 מעלות מאזור הקרבות לעבר הגבול, מסע שהיה רצוף בהשגחה גלויה וניסים מרובים, לא נותרה עין אחת יבשה. אחת מנשות הרבנים מסכמת "סיפור שליחותה של חני נותן לי השראה וכוחות לחזק את עבודת השליחות שלי בקהילה". ואחרת הוסיפה שמרגש לפגוש כל כך הרבה נשות רבנים ומחכה למפגשי הלימוד המשותף."
הבוגרים
במהלך שנת הלימודים הקודמת נערך סקר צרכים מעמיק בנוגע להכשרות שרבני ישובים וקהילות בוגרי ברקאי מעוניינים לקבל על מנת לתת מענה מיטבי לקהילות שלהם. בהתאם לסקר שנערך תפתח השנה תוכנית הכשרה מעמיקה לרבנים בוגרי ברקאי בשני נושאים מרכזיים:
1. רכישת כלים יעילים ליעוץ זוגי לרבני קהילה
2. קדושת החיים – הלכה ואתיקה במצבי חולי מורכבים
שני נושאים אלו נכללים גם בהכשרה הבסיסית הדו שנתית אולם בהיקף יותר מצומצם. תוכנית הבוגרים תאפשר לרבנים המעוניינים בכך להעמיק בנושאים אלו.
טקס הענקת פרס ברקאי היוקרתי לשנת תשפ"ב
את שנת הלימודים תשפ"ב סיימנו עם טקס הענקת 'פרס ברקאי' היוקרתי לשנת תשפ"ב בנוכחות הרב יוסף צבי רימון והרב דוד חי הכהן.
מספר רב של המלצות ראויות ומרגשות הגיעו לוועדת הפרס של ארגון רבני ברקאי והבחירה ביניהן היתה קשה.
פרס על מפעל חיים לרב קהילה
רב הקהילה שזכה בפרס על מפעל חיים הוא הרב יונה שמעון משולם הכהן פודור רב בית הכנסת בית יהודה בשכונת בית וגן בירושלים. הרב פודור הוא רב הקהילה חצי יובל שנים
ומהווה דמות מאחדת, מעודדת ומחזקת לכל חברי הקהילה.
קהילה למופת
הקהילה שזכתה בפרס קהילה למופת היא 'קהילת רמת אשכול' בלוד תחת הנהגתם של הרב איתמר ואיילת בן יעקוב מרבני ברקאי. קהילה זו מתמקדת בהוספת אור וטוב, בתורה בחסד ובעזרה הדדית. הקהילה מקיימת חיבורים שוטפים עם וותיקי השכונה, עולים חדשים וותיקים. ובוחרת לגדול ולצמוח יחד עם אחים יקרים המתמודדים עם אתגרים רבים בשכונה מעורבת.
גבאי למופת
השנה שני גבאים הגיעו בניקוד זהה לראש הטבלה ולכן הוענק הפרס לשני גבאים:
הגבאי יהונתן נדב מקיבוץ נען על פועלו לקרב את היהדות לחברי הקיבוץ בדרכי נעם, על מסירות אין קץ והשקעת זמן ומשאבים אישיים בהקמה ובארגון בית הכנסת. על השריית אווירה של שלום ואחווה ודאגה לחלוקה צודקת של המצוות בבית הכנסת. על ייסוד שיעורי בר מצווה לילדים ופעילות בגני הילדים ומיוחד על עשותו כל אלה בנועם, בכבוד ובמאור פנים.
והגבאי שלום אטיה מקהילת אורות התורה בבת ים על השקעתו בבניית בית הכנסת בפועל ממש ועל ניהולו על כל צרכיו המגוונים. על מסירות אין קץ בשמירה על הסדר, הניקיון וביטחון בית הכנסת. על פועלו בסידור והכנת בית הכנסת בחגים, מתוך דאגה שכל אחד מהמתפללים יוכל לקיים את מצוות החג. על מאור הפנים והדאגה לאורחים בבית הכנסת. ובמיוחד על עשותו כל אלה במסירות נפש ללא שום רצון או בקשה לקבלת תמורה.
לנו במרכז ברקאי חשוב שרבני קהילות, גבאים וקהילות למופת ידעו שעבודתם חשובה ומוערכת. אנחנו רואים את ההשקעה שלהם ורוצים להגיד להם תודה. ארץ ישראל היא מקום טוב יותר בזכותם. זאת המטרה שלנו בארגון ברקאי להפוך את הקהילות למקומות יותר אכפתיים, יותר תומכים ויותר טובים.
סיום הכשרה מחזור ה
בסוף חודש יוני נערך טקס סיום הכשרת רבני קהילות ברקאי בנוכחות הרב יוסף צבי רימון והרב דוד חי הכהן. שנתיים של לימוד אינטנסיבי הגיעו לסיומם. ובוגרי ההכשרה מצטרפים לקהילת רבני ברקאי הזוכה להמשך לימוד, צמיחה והעמקה בנושאים חשובים ומהותיים לאורך השנה.
קרא עוד
לראשונה בישראל רבנים בוגרי מרכז ברקאי עוסקים בנושא מוגנות במשפחה ובקהילה
40 רבנים ממחזור א וב של מרכז ברקאי מכל רחבי הארץ מגיעים מידי חודש למרכז ברקאי. לימי עיון אינטסיבים הכוללים 7 שעות של לימוד.
הנושא שבו עוסקים ימי עיון השנה הוא מוגנות במשפחה ובקהילה. הרבנים לומדים את הדרכים למניעה, לאיור, לטיפול, ולשיקום ילדים נפגעי התעללות והזנחה.
זו הפעם הראשונה שבמדינת ישראל שרבנים אורטודוקסים עוברים קורס אינטנסיבי בתחום הזה. התכנית למידה הייחודית מועברת על ידי מכון חרוב הפועל באוניברסיטה העברית בירושלים. מכון חרוב הוא הגוף המוביל בישראל ומהמובילים בעולם בהכשרה ובמחקר בתחום של ילדים נפגעי התעללות והזנחה. מאז הוקם בשנת 2007 פועל המכון להכשרת אנשי מקצוע, עובדי סמך מקצועיים, חוקרים, הורים וילדים.
.
קרא עוד

לראשונה בישראל: ירחי כלה לרבני קהילות
בשבוע שעבר התקיים ה"ירחי כלה" הראשון בישראל, במטרה להכין את רבני הקהילות לדרשות והשיעורים שהם יעבירו בימים הנוראים ובחגי תשרי הבאים עלינו לטובה. ה"ירחי כלה" התקיים בשיתוף פעולה של מרכז ברקאי עם איחוד בתי הכנסת והקהילות בישראל. הרבנים שמעו שיעורים מהרב הראשי לישראל הרב דוד לאו, הרב דב ליאור רבה של קרית ארבע, הרב יוסף צבי רימון, והרב שמואל סלוטניק.
קרא עוד

לראשונה בעולם : ביטוח לרבנים
לאחר עבודה משותפת של שנים בין חברות ביטוח ועורכי דין, מרכז ברקאי ערך יום עיון בנושא אחריות משפטית של הרב, והציע לרבני הקהילות בישראל לרכוש פוליסת ביטוח מקצועי שתגן עליהם במקרה הצורך.
קרא עוד
מבצע חנוכה
אחרי הצלחתו של מבצע סוכות שבו רבני מרכז ברקאי שלחו מתנדבים מקהילותיהם בכל רחבי הארץ לעזור לאנשים שלא היו יכולים לבנות סוכות בעצמם, החליטו במרכז ברקאי לעשות מבצע נוסף גם לקראת חג החנוכה. עשרות מתנדבים נשלחו לבתים של אנשים שגרים לבד כדי שלכולם יהיה עם מי להדליק נרות ולחגוג את חג החנוכה. המבצע זכה להרבה פרסום ותשומת לב מאזרחי ישראל. ניתן להקליק כאן ולהאזין לראיון רדיו של מנכ"ל מרכז ברקאי, רונאל אלקיים.
קרא עוד
מה הרבנים לומדים?
במרכז ברקאי הממוקם בבית כנסת בעיר מודיעין, הרבנים ילמדו 7 שעות בכל יום שני, ויצברו 500 שעות אקדמיות במשך כשנתיים.
אחד הקורסים המרגשים בסמסטר הנוכחי מתנהל בשיתוף עם מכון פועה, המומחים העולמיים בבעיות פוריות והלכה. הרבנים ילמדו על ההתפתחויות האחרונות בתחום ועל ההשלכות ההלכתיות שלהם. הם ילמדו לעומק את ההלכות הנוגעות לכל תחומי הפריון, סוגיות בבריאות האישה ובאינטימיות משפחתית, בדגש מיוחד על קבלת ההחלטה (הפסיקה) ההלכתית המועילה ביותר תוך כדי רגישות לתחושותיהם של הזוגות העקרים, ולהביא בחשבון את הטקט והעידון הנדרשים.
מייסד ברקאי, הרב שלמה סובול, מסביר את חשיבותו של הקורס: "כל הרבנים לומדים את דיני טהרת המשפחה לפני ההסמכה שלהם, אבל כאשר בני זוג מגיעים לרב צעיר עם בעיות פריון אמיתיות, הוא עלול להיות לגמרי לא מוכן לכך. כדי לענות על שאלות מסוג זה הרב צריך להכיר את כל הטכנולוגיות העדכניות ביותר הקיימות בתחום, לדעת את דרך הפעולה שלהן ואת הסיבוכים הפיזיים והרגשיים האפשריים, וכן מהם הסוגיות ההלכתיות הרלוונטיות והיכן ההלכה מקילה יותר. רב קהילה צריך לדעת כיצד לדבר עם בני הזוג על נושאים מאוד אישיים ומביכים כך שירגישו תמיכה והבנה, ובסופו של דבר הוא כמובן רוצה להיות מסוגל לעזור להם לפתור את הבעיה שלהם. אני שמח מאוד שאנחנו יכולים להציע את הקורס הזה, כי הוא יתן לרבני ברקאי יכולת אמיתית ומלאה לעזור לזוגות שפונים אליהם עם בעיות פוריות".
קורס מעניין נוסף הוא בניית קהילה, שמעביר ד"ר שי בן יוסף. ד"ר בן יוסף הוא יועץ עסקי המתמחה בנושאי ניהול ומבנים ארגוניים. הוא מרצה באוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון. הקורס בברקאי מתרכז בזיהוי דרכי הפעולה של הקהילה, למידה כיצד לעבוד בשיתוף פעולה עם כל רכיבי הקהילה – החל מוועדות עירוניות ועד לארגוני מתנדבים – ואיך לפתח ולשפר את הקהילות כך שישרתו היטב את הצרכים של חברי הקהילה. מייסד ברקאי, הרב דוד פיין, מסביר: "רוב הרבנים מגיעים לבית כנסת בלי מודעות, באופן יחסי, לכל המרכיבים שיוצרים את הקהילה המיידית שלהם, וכיצד היא פועלת בתוך הסביבה הרחבה יותר שלה. מטרת הקורס היא להביא לכך שרב שלמד בברקאי יהיה מסוגל להבין במהירות את מבנה הקהילה שלו ולהיות מנהיג פעיל ולא להגרר על ידי הסביבה. להבין את מבנה הקהילה בלבד זה לא מספיק, רב חדש בקהילה צריך גם לדעת איך ליזום ולהפעיל בהצלחה פרויקטים קהילתיים למען הכלל. במילים אחרות, אנחנו רוצים שלרבנים שלנו יהיו את הכלים הנחוצים שבעזרתם הם יוכלו להביא לשיפורים משמעותיים בקהילות שלהם".
קרא עוד
מה רבני חזור ג' לומדים החודש במרכז ברקאי
רבני ברקאי מחזור ג נמצאים במהלכם של שני קורסים ארוכים ומשמעותיים. הראשון הוא באימון בכלים לשיחה ויחסים המעובר על ידי מתי וכסלר מייסד וראש מכללת כוונהץ מכללת כוונה- מכון להתפחות אישית בגישה יהודית. מטרת הקורס היא לשפר את כישורי הרבנים ביכולת השיחה וההקשבה, לשפר את ההבנה שלהם לדון לכף זכות, ליצור שינוי עם אנשים מתוך הקשבה ומציאת התשובות בתוכם. הקורס השני הוא אינטנסיבי ועוסק בנושא פוריות רפואה והלכה ומועבר על ידי הרב אריה כץ ממכון פוע"ה. כחלק מהקורס הרבנים נפגשו עם זוגות המתמודדים עם קושי בנושא הפוריות על מנת לשמוע מהם על האתגרים והקשיים.
קרא עוד
מחשבות על הצלת יהודים בנפאל
קרא עוד

מחשבות של רב קהילה מלוד על הפרעות שקרו בעיר
ב"ה
הגענו לשכונת רמת אשכול לפני שלוש שנים , הצטרפנו לקהילה מיוחדת שהמשימה העיקרית שלה היתה להיות בעיקר 'פעילים חברתיים' לבוא לגור עם אחינו עולי הודו וגרוזיה, בוכרה ואתיופיה.
עם שלל פעילויות- שולחן שבת בו סועדים בצוותא צעירים וותיקים מידי שבת בשבתו, חלוקת תפוח בדבש לפני ראש השנה, משלוח מנות ומתנות לאביונים וכדומה, ובעיקר קשר חי של שכנות טובה ואכפתית.
לפתע הגיעו הפרעות, עברנו ימים ולילות לא פשוטים, בהם הפכנו כאן בקהילת רמת אשכול מ'משלימים מניין' לשליחי ציבור. ימים בהם נעטפנו בכל כך הרבה אהבה מעם ישראל מהארץ והעולם, חבילות, תרומות, ממתקים, ואנשים יקרים שבאו לחזק ולתמוך, לשמור ולהגן, פתאום הבנו שהסיפור הזה הוא לא רק שלנו, הוא גדול מאיתנו, הוא של עם ישראל לדורותיו, בארץ ובעולם.
פתאום מול מראות קשים של ספרי קודש מפוייחים, שרידי רכבים עשנים, ודירות שרופות, מתגלה הניגוד בין הרוע של הקמים עלינו לכלותנו, לבין הטוב הגדול של עם ישראל בארץ ובתפוצות, איך מגיע אדם בטיסה ישירה מארה"ב לכאן, ללוד, כי שמע שברמת אשכול צריכים עזרה, איך נשות הגרעין בגדרה מארגנות משלוח מטפחות לנשות הקהילה לקראת שבועות כי מן הסתם הנשים לא מצאו זמן להתחדש במטפחת חדשה לקראת החג.
גם באופן אישי, כרב קהילה בימים סוערים אלה, התמודדתי עם דילמות לא פשוטות:
- האם להשאיר את הילדים בשכונה או לא?
- מה לענות לאישה חרדה המטלפנת לפנות בוקר ומתלבטת האם להישאר בבית?
- איך מעודדים אדם שהותקף פיזית על ידי שכניו?
- איך מוצאים מילות חיזוק לקהילה ש'כל רעיה בגדו בה היו לה לאויבים'?
- האם מותר להוריד את המזוזה מחשש שהפורעים יזהו את הבית כבית יהודי?
- מה אומרים בשיעור או בשיחה לשוטרי משטרת ישראל?
- מה הלכות שימוש בפלאפון בשבת באירועים בטחוניים כאלה ואחרים?
- איך מרימים את הראש ואת הרוח אחרי מכות כאלה? ואיך צומחים מכאן הלאה?
בתחילת דרכי כרב קהילה, זכיתי להשתתף בתוכנית 'ברקאי' להכשרת רבני קהילות. במשך שנתיים של לימודים, קיבלתי יחד עם כעשרים רבנים עמיתים, כלים להתמודדויות עם מצבים שונים: הלכתיים, רוחניים, נפשיים וגם כאלה שלא נכנסים לאף אחת מההגדרות הנ''ל.
אני לא יודע האם הכרעתי נכון בכל צומת, אבל ללא ספק, היו לי כמה וכמה כלים ב'ארגז הכלים' של ברקאי.
נשיא המדינה, בחר לקיים את סיורו הראשון כאן ובהגיעו אמר: 'באתי להניף כאן את דגל מדינת ישראל', אל הדגל החברתי, הצטרפו עוד כמה דגלים- דגל הלאום, אחיזתנו פה בארץ ישראל, דגל הכבוד הלאומי, דגל המשילות והביטחון- אבל כולם נובעים מ'בשם אלוקינו נדגול'.
אל הדגל הזה מצטרפות ברוך ה' בקיץ הזה 10 משפחות שעוברות בימים אלה לגור בשכונה ועוד היד נטויה.
בעם ישראל מקובל שכשיש עת צרה לא עלינו, אנו לא רק יוצאים ממנה, אלא מתחזקים ממנה, ומשבר מוביל ללידה ולצמיחה חדשה- כדברי אשתו של מנוח אליו: "וַתֹּאמֶר לוֹ אִשְׁתּוֹ לוּ חָפֵץ ה' לַהֲמִיתֵנוּ לֹא לָקַח מִיָּדֵנוּ עֹלָה וּמִנְחָה וְלֹא הֶרְאָנוּ אֶת כָּל אֵלֶּה וְכָעֵת לֹא הִשְׁמִיעָנוּ כָּזֹאת".
חזק ונתחזק בעד עמנו ובעד ערי אלוקינו.
איתמר בן יעקב
רב קהילת רמת אשכול, לוד
קרא עוד
מיזם סוכות
לקראת חג הסוכות מרכז ברקאי ממשיך גם הנשה את המיזם שבו רבני הקהילות של מרכז ברקאי מגיעים אל בתי אזרחים המעוניינים כדי לבדוק את כשרות הסוכה שהם בונים, לייעץ להם להתגבר על בעיות הלכתיות ולהפוך את הסוכה לכשרה ואף מהודרת. המיזם התחיל מריבוי השאלות שהרבנים קבלו לקראת חג הסוכות במיוחד בעניינים הקשורים לפרגולה, לדפנות העשויות מבד ועוד שאלות רבות ומגוונות. אבל מה יעשו משפחות שאין להם (עדיין...) רב בקהילה ? לשם כך נוצר "מיזם סוכות" כדי שכל אחד יוכל לפנות ל60 רבני ברקאי שפרוסים מצפון הארץ ועד דרומה, ולקבל מענה מיידי לשאלתו.
קרא עוד

מיזם קהילות תאומות
מרכז ברקאי ממשיך לקשר בין בתי כנסת בישראל לבין בתי כנסת ברחבי העולם ב"מיזם קהילות תאומות". תיאום חדש הוקם בין בית כנסת קמפ מיל במרילנד של הרב אברהם ויינברג לבין קהילת מאיר מודיעין בראשות הרב שחר קיהן, בוגר מחזור ג של רבני ברקאי. המטרה של המיזם היא ליצור קשרים חזקים יותר בין קהילות בישראל לבין קהילות בחוץ לארץ.
הפעילות הראשונה בין שתי הקהילות הייתה בזום ביום תשעה באב . שני רבני הקהילות דברו דיברו בפני שתי הקהילות בנושאים הקשורים לתשעה באב. המפגש היה מרגש מאוד. הרב דוד פיין, ראש מרכז ברקאי בירך את הקהילות והרבנים בהתחלת השידור. הגבאים של שתי בתי הכנסת מתכננים פעילויות נוספות בזמן הקרוב.
קרא עוד
ממאורעות הקהילה
לקראת חג הפסח הזמנו את הרב מרדכי וולנוב שמסר שיעור מרתק בענייני הלכות חג הפסח. בין השאר דנו במכירת חמץ, מה נכון למכור ומה לא, העמקנו בגזירת הקטניות, דיברנו על הכשרת המטבח לפסח וחתמנו בדינים המיוחדים לשבת הסמוכה לשביעי של פסח. היה מועיל ומחכים, ובהחלט שיעור זה היווה הכנה טובה לחג.
שבת הקרובה בקהילתנו תהיה 'שבת ירושלים', בין שאר הפעילויות נשמע שיחה מפי אחד החברים הוותיקים שלחם במלחמה, נקיים סעודה שלישית קהילתית ובמוצאי שבת נקיים אי"ה תפילה חגיגית מלווה בשירים וריקודים ועוד.
גם ההכנות לחג השבועות בעיצומן. במשך כל הלילה נקיים אי"ה מספר שיעורים מפי רבנים שונים ומפי חברי הקהילה. במקביל לשיעורים יתקיימו אי"ה בתחילת הלילה חמש קבותות של 'עונגי שבת' לילדים לפי קבוצות גילאים שונים.. למעוניינים בחצר בית הכנסת תהיה אפשרות נעימה ללימוד עצמי או לימוד בחברותות, לפי חפץ לבו של כל לומד. ויהי רצון שקול התורה ימשיך ללות אותנו לתוך חיי השיגרה
קרא עוד

מנהלת משרד חדשה למרכז ברקאי
ב 1 לדצמבר הצטרפה אלינו עמית בראון לתפקיד מנהלת המשרד. עמית גרה במודיעין, נשואה ואימא לשני ילדים בוגרים. היא בעלת תואר שני בייעוץ ארגוני, ומאמנת מוסמכת. לאחר שסיימה את תפקידה בחברת סטארט-אפ רפואי, עמית חיפשה מקום עבודה בעל חזון חברתי מעורר השראה, בו תוכל לתרום מהידע והניסיון הרב שיש לה בתחום הארגוני. במהלך רילוקיישיין שעשתה המשפחה לקליפורניה, עמית סייעה במשך 4 שנים בניהול בית חב"ד לישראלים בפאלו אלטו, שם ראתה מקרוב את חשיבות תפקיד רב הקהילה והמורכבות הכרוכה בתפקיד. עמית מאמינה שתפקיד רב הקהילה להנהיג את הקהילה שלו הן מבחינה אמונית והן מבחינה רגשית וחברתית ולשם כך הרב נדרש לידע וכלים מגוונים שיסייעו לו בתפקיד.
קרא עוד
מניעת אובדנות
כבשנים קודמים מרכז ברקאי השתתף באירועים מסביב היום הבין לאומי למניעת אובדנות ב10 לספטמבר. נציגים ממרכז ברקאי השתתפו במצעד למודעות של אובדנות. בנוסף הרב פיין התראיין ברדיו וכתב מאמר בעיתון בשבע. לצפיה בראיון לחצו כאן.
קרא עוד
נח קורמן/בת מלך
לא מזמן ברקאי אירח את עורך דין נח קורמן. המייסד של בת מלך. בת מלך מפעילה היום בארץ שני מקלטים לנשים מוכות דתיות. בנוסף להגנה הפיזית הנשים בזמן השהייה במקלט, הנשים (וגם הילדים כאשר יש ילדים) מקבלות סיוע משפטי ותמיכה נפשית.
כמו כן, ניתנת לנשים הזדמנות לפתח מיומניות לעצמאות בעתיד.
נח סיפר כיצד הגיע לרעיון של הקמת בת מלך. הור סיפר על כך שמתוקף תפקידו כעורך דין הוא התבקש לייצג אישה חרדית .שהייתה מוכה וברחה מבעלה האלים כאשר אותה אישה הגיעה למקלט לנשים מוכות היא גלתה שלא מתאפשר לה לחיות שם חיים דתיים. זה מה שהוביל אותי להחלטה להקים את בת מלך.
נח שוחח עם הרבנים על הנושא של אלימות במשפחה בקהילה הדתית, ואלו משאבים יש בקהילה לנשים הסובלות מאלימות.
קרא עוד
ניהול זמן
רבנים מאוד עסוקים, ובמיוחד רבני מרכז ברקאי... מחוץ לתפקידים שלהם בקהילות יש לכל הרבנים תפקידים אחרים שהם צריכים לעשות כדי לפרנס את משפחתם. בגלל כל הלחץ שמוטל עליהם הם צריכים לדעת איך לנהל את הזמן שלהם נכון. ניהול זמן נכון הרבה פעמים יכול לקבוע הצלחה או כישלון לרב. בגלל חשיבות המיומנות הזה מרכז ברקאי הקדיש יום עיון לרבני מחזור ג' בנושא ניהול זמן. העביר את ההכשרה דני בלונדהיים. דני הוא יועץ ארגוני והוא בעל ניסיון רב ומתמחה בהנחייה בתחומי מיומניות ניהול. הוא מאמין בגישה פרקטית ודוגל בחיבור הלמידה החוויתית למימוש בחיי היום יום. בסופו של ההכשרה אמר אחד מהרבנים "היום הזה היה מהימים החשובים ביותר מתוך שנתיים של לימודים בברקאי. אני מאוד מאמין שאוכל ליישם הכלים שלמדנו היום כדי לנהל את הזמן שלי טוב יותר."
קרא עוד
נפתח קורס לרבנים בתחום בריאות הנפש
מחזור שלישי של רבני ברקאי החל השבוע קורס חדש בן 8 שבועות שכותרתו "בריאות הנפש בקהילה". הרבנים נפגשו עם פרופסור מקס לחמן, פרופסור לבריאות הנפש בקהילה, מאוניברסיטת חיפה שפתח במבוא כללי, וכן עם פרופסור פסח ליכטנברג, פסיכיאטר בכיר, אשר פתח בסקירה רפואית כללית על התחום. הקורס מתמקד בשיקום, החלמה ואינטגרציה בהקשר של הקהילה, ותפקידו המרכזי של הרב בהקשר זה. קורס חדש ופורץ דרך זה פותח במיוחד עבור ברקאי על ידי ג'וינט ישראל, בשיתוף עם בית הספר הארצי לשיקום, שילוב והחלמה בבריאות הנפש, הקריה האקדמית אונו שבקריית אונו.
קרא עוד
נשות הרבנים מתכנסות פעם בחודש
גם נשות הרבנים מתכנסות פעם בחודש כדי ללמוד על תפקיד הרבנית. המפגש הראשון השנה היה מאת הרבנית נחמה אריאל שדיברה על תפקיד אשת הרב מנסיון חייה הרב. המפגש השני היה בנושא כלים באימון (קאוצ'ינג) עם הודיה עמור - מחלוצות תחום האימון ומתמחה בליווי וצמיחה של אנשים וארגונים.
המפגש השלישי היה יום עיון עם משרד התפוצות, דומה ליום העיון שהיה לרבנים . המפגש הרביעי היה עם ד"ר חגית דאום - מומחית ברפואת נשים וגנטיקה קלינית בבית החולים הדסה. ד"ר דאום דברה על קשיים שכיחים בראשית חיי הנישואין וגם על בעיות פריון ופתרונן.
המפגש הרביעי היה עם הרבנית שולמית בן שעיה שדברה על מיניות ואישות. המפגש החודשי של נשות הרבנים מהווה עבורן גם קבוצת תמיכה, כיוון שנשות הרבנים לעיתים קרובות מרגישות בודדות בתפקידן כרבניות . הנשים מחכות כבר להמשך המפגשים...
קרא עוד
סדנאות לרבני קהילות ברחבי הארץ
מרכז ברקאי החל במיזם חדש של תכנית ימי עיון וסדנאות לרבני הקהילות ונשותיהם בישובים ובערים - תכנית ייחודית לרבני קהילות ורבני ישובים ברחבי הארץ. השבוע החלה תכנית בת 6 מפגשים של ימי עיון וסדנאות לרבני ונשות רבני דרום הר חברון, בנושאים מגוונים וחשובים. גלעד מאתנה, יו"ר מועצת הדתית בדרום הר חברון אמר: הסדנא שהועברה על ידי ארגון ברקאי הצטיינה במקצועיותה. היא אורגנה בקפידה החל מתוכן ההרצאות ועד לכיבוד. אין ספק כי ארגון ברקאי מפגין חדשנות, מקצועיות ויחס מכבד ללקוחתיו. בקרוב תחל התכנית בערים נוספות ברחבי הארץ.
.
קרא עוד
סדרת הרצאות של רבנים אורחים מהארץ ומהעולם במרכז ברקאי
כחלק משיתוף הפעולה עם קהילות מהתפוצות והארץ רבני ברקאי השתתפו בסדרה של ארבע הרצאות מרתקות מרבני קהילות ותיקים ומנוסים מהארץ ומהעולם. את ההרצאה הראשונה העביר הרב אפרים אפשטיין רבה של קהילת בני ישראל בצ'רי היל נו ג'רזי אשר בארצות הברית. ההרצאה השניה הועברה על ידי הרב יוסף אדלר רבה של קהילה רינת ישראל בטינק נו ג'רזי. את ההרצאה השלישית העביר הרב יצחק אלפנט- רבה הראשי של העיר דימונה. את ההרצאה הרבעית העביר הרב שמואל פרוזנקי רבה של קהילת בני ישורון בטינק, ניו גרזי. הרבנים שיתפו באתגרים וההקשיים ברבנות קהילה. לרבני ברקאי הייתה הזדמנות לשאול שאלות ולהתייעץ עם הרבנים מלומדי הניסיון הרב.
קרא עוד
סוכה לבנות
מיזם חברתי התנדבותי שמרכז ברקאי מוביל בימים אלו- "סוכה לבנות", במסגרתו אנו פונים לציבור הרחב ומציעים לכל מי שמתקשה בבניית סוכה בכל רחבי הארץ, לפנות אלינו, ואנו נשלח צוות של צעירים שיגיעו ויבנו את הסוכה בהתנדבות מלאה. היוזמה נועדה לסייע לאותם אנשים ב"שולי הקהילה" שלא מסוגלים לבנות בעצמם את הסוכה ולקיים בכך את מצוות החג- קשישים, בעלי מוגבלות פיזית, אמהות חד הוריות ועוד. בסיוע של עשרות מתנדבים צעירים מרחבי הארץ, ובעזרת הירתמות של הקהילות איתן אנו עובדים בנינו קרוב ל-200 סוכות. לצפיה בסרטון לחצו כאן.
קרא עוד
סיום מחזור ב ופרס ברקאי
בשעה טובה 20 רבני מחזור ב' סיימו שנתיים של לימודים ולמעלה מ600 שעות לימוד. בטקס הסיום, בהנחייתו של ידידיה מאיר ובהשתתפותו של הרב ישראל מאיר לאו שליט"א ואנשי ציבור, נכחו בו 400 איש והוא היה מרגש מאוד.
בטקס הקשבנו לשיחתו המאלפת של עשהאל שבו שאימו ושלושת אחיו נרצחו בפיגוע באיתמר, והוא נפצע ונקטעה רגלו. הוא סיפר על המקרה ועל ההחלמה הנפשית והפיסית הארוכה. סיפורו של עשהאל השתלב עם פרויקט שילוב אנשים עם מוגבלויות בקהילה, שמרכז ברקאי מקיים עם הג'וינט.
בהמשך הערב חולקו פרסי ברקאי בקטגוריות של רב קהילה, גבאי קהילה, וקהילה למופת. היה מרגש מאוד לראות את שלומקה גבאי עם תסמונת דאון, עולה ומברך את הקהל על זכייתו.
וכמובן סיימנו את הערב בחלוקת תעודות לבוגרים.
כולם הלכו הביתה עם גאוות יחידה והרבה רצון להיטיב לעם ישראל!
קרא עוד
סמינר משפחה וכלכלה
בסוף דצמבר כ - 50 רבני מרכז ברקאי מכל המחזורים התכנסו ליומיים לסמינר ייחודי בנושא "משפחה וכלכלה בעידן הפוסטמודרני". הסמינר התקיים במלון ליאונרדו פלאזה בירושלים ונעשה בשיתוף המשרד לשירותי דת. הדובר הראשון היה הרב חיים נבון שדיבר בנושא "משבר המשפחה במאה ה-21". בין הדוברים היו הרב אלי שיינפלד, רב קהילה ובוגר מרכז ברקאי, שהעביר הרצאה בנושא "האתגרים העומדים בפני יציבות המשפחה בדורינו ותפקידנו בעת הזאת". ד"ר עמיעד כהן מנכ"ל של קרן תקווה בארץ דיבר בנושא הכלכלה במדינת ישראל. הרב שלמה משה עמאר רבה הראשי של ירושלים והשר אורי אריאל הגיעו לברך את הרבנים. כל רב קיבל שי מהוצאת קורן.
קרא עוד
ספר ברקאי כרך ב
אנו שמחים לבשר שכרך שני של ספר ברקאי בנושא "רבנות קהילה" נמצא בשלבים מתקדמים מאוד. המאמרים בספר הנוכחי נכתבו על ידי רבני מחזור ב'. חלקו של הספר עוסק בנושאים כללים של רבנות וקהילה, וחלקו עוסק בנושאים הקשורים לאנשים עם מוגבלות. הצדדים החברתיים, הקהילתיים וההלכתיים סביב הנושא של אנשים עם מוגבלות הם רבים ומגוונים, ודורשים חשיבה יצירתית. הרבנים השקיעו זמן ועסקו בנושא הזה מתוך רצון להנגשת הקהילות ותפקידי מפתח בקהילה לאנשים עם מוגבלויות, יחד עם נאמנות מוחלטת למסורת הפסיקה ההלכתית. אנו מאמינים שספר זה, כמו קודמו, יתפוס מקום חשוב במדף הספרים לעוסקים בענייני רבנות קהילה.
קרא עוד
סרטון חדש המציג את "תיקון עולם" של ברקאי בעבודה בקהילה
לחץ לצפייה בסרטון המציג את מאמציו של ברקאי במניעת התאבדויות, בטחון הנשים והכלדרן ושילוב אנשים עם צרכים מיוחדים בקהילה
קרא עוד
על עמיחי מרחביה ז"ל
ע"י הרב הלל מרצבך - רב קהילה ביד בנימין
אנו עומדים בסמיכות ליום הזכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. רציתי לשתף על אחד מתוך עשרות האלפים שנהרגו על קידוש ה'. חברי הטוב והאהוב עמיחי מרחביה הי"ד.
עמיחי המתוק, הצנוע, התמים והישר, עם העניים היפות, ובעל החיוך הנצחי, שאף אחד לא היה יכול לעמוד מולו.
ב-12 שנות לימודיי בבית הספר למדתי עם עמיחי. הדבר שנחקק לי בלב, שלמדתי ממנו, זו האהבה שלו לסביבה. כשהיינו ילדים, כל פעם שהיו מריבות בכיתה, תמיד שאלתי את עצמי, איך זה שעמיחי, תמיד מסתדר עם כולם. כולם אוהבו אותו. היה בו משהו קסום, שקשה היה לעמוד מולו. מעולם, לא שמעתי מעולם מילה רעה על עמיחי. עדיין קשה לי להאמין שעמיחי אינו בין החיים. הוא אתה תמיד היה כ"כ חי, וזורם.
בימי התיכון בישיבת ירושלים לצעירים, למדנו יחד תורה, ובמקביל עמיחי השקיע ותרם, כמדריך בבני עקיבא בסניף מוסררה בירושלים. גם שם כמובן כולם אהבו אותו.
היינו יחד באותו החדר, יחד עם חברנו שמואל וייס הי"ד, שנהרג גם הוא בקרב בג'נין. כמה כאב לעמיחי על האובדן של שמואל. כנראה שהוא התגעגע מדי וקפץ לבקר את שמואל.
תמיד שאלתי את עצמי, מהיכן קסם העדינות שמיחי זכה לו?
היום אני מבין שעמיחי קיבל מתנת שמים, והעצים אותה להיות מתנה של שליחות. כל מקום שאליו פנה, כולם אהבו אותו, ומתוך זה האנשים והסביבה היו מוכנים לקבל ממידותיו, בדוגמא האישית שהקרין לסובב.
ה' האציל עליו מאורו, וכנראה שדמותו האצילה, התמימה והישרה, לא הייתה יכולה לחיות בעולם של שקר.
הישרות שלו, והאמת שהפגין, הובילה אותו לאורך כל חייו הקצרים. תמיד עמד על העקרונות, לעשות את הדברים בצורה השלמה שלהם.
אני זוכר את התמימות היפה שלו, שפעם שאל אותי: "איך אדם יכול לשקר?". זה פשוט לא היה נתפס לו. כיצד תיתכן מציאות של רוע. עמיחי, לא הצלחת להבין איך זה שיש אנשים שמתנהגים לא יפה, שמתנהגים בצורה לא הוגנת, ולא ישרה.
לפני הגירוש מגוש קטיף, הרמטכ"ל העיף את עמיחי מלשרת כקצין, בשל יושרו היחיד במינו, שכתב מכתב לרמטכ"ל שהוא לא מסוגל לבצע פקודה שנוגדת את המוסר אנושי הטבעי: "גירוש יהודים מחבל נחלתם". לאחר תקופה קצרה, עמיחי חזר להיות קצין, בגלל שמח"ט גולני לא ויתר על קצין כמותו. אהבת ארץ ישראל בערה בו.
כמה שבועות לפני שעמיחי נהרג התקשרתי אליו, ושאלתי אותו אם הוא רוצה שאכיר לך מישהי. עמיחי אמר לי: "חכה, אחרי הצבא! בינתיים אני שם. לא טוב להתחתן כשאתה בצבא! רחמנות על אישה שנשואה לקצין!". כנראה שעמיחי הבין בדיוק מה משמעות התפקיד שלו בצבא, ועשה זאת בשלמות ובשמחה, עם כל הקשיים שהיו בדרך.
עמיחי זכה להיות סמל של דגם מיוחד, המשלב בנפשו את תורת ישראל, עם ישראל, וארץ ישראל.
מתוך אהבה גדולה
חברך לנצח,
הלל מרצבך
.
קרא עוד

פרויקט קהילה מדליקה
מרכז ברקאי בשמונת ימי חנוכה העלה פוסט אחד ליום לפייסבוק ולקבוצות וואטסאפ שמדגים את עבודה הקהילתית המיוחדת של רבני וקהילות ברקאי.
קרא עוד

פתיחת לימודים
גם הרבנים וגם הרבניות פתחו את שנת הלימודים שלהם בברקאי. זוהי שנת הלימודים השנייה של המחזור הרביעי של רבני ברקאי.
הרבנים נכחו בימי עיון שכללו סדנאות והרצאות בעניני הימים נוראים גם בתחום ההלכה למעשה וגם בתחום הקהילתי.
בין נושאים הנלמדים בלטה סגנה שעסקה בעניני שופרות ותקיעות שופר מפי הרב יהונתן אדואר. הם למדו לזהות שופרות פסולים ומזוייפים, וגם למדו כיצד להדריך נכון את בעלי התקיעה ביחס להלכות התקיעה.
הרבנים גם שמעו הרצאה מאוד מעניינת בנושא הסליחה - איך אנו יכולים לסלוח לאנשים שפגעו בנו במשך השנה, מפי המטפל הרב מיכי יוספי.
הנשים פתחו את השנה עם מפגש מרתק ומרומם עם הרבנית מזל עמאר - אשתו של הרב הראשי לירושלים הרב שלמה עמאר שליטא. הם שמעו ממנה על התפקיד כל כך משמעותי שהם ממלאות בקהילה.
קרא עוד
פתיחת לימודים מחזור ד
לפני ראש השנה 24 רבנים חדשים מכל רחבי הארץ נפגשו במפגש פתיחה במודיעין למחזור הלימודים הרביעי של מרכז ברקאי. במהלך המפגש הרבנים שמעו שיעורים מאת הרה"ג יעקב אריאל שליט"א והרב יוסף צבי רימון, ושיחות מאת הרבנים דוד פיין ושלמה סובול, ראשי מרכז ברקאי, רונאל אלקיים המנכ"ל. עם המחזור החדש יש 78 רבנים שעברו ושעוברים את ההכשרה.
קרא עוד

קהילות תאומות והחלפה רבנים
לפני כמה שבועות יצאה לדרך תכנית פורצת דרך של מרכז ברקאי בשיתוף ההסתדרות הרבנים של אמריקה (RCA): קהילות תאומות והחלפה רבנים בין קהילות בצפון אמריקה ומדינת ישראל.
שישה רבנים מצפון אמריקה הגיעו לירושלים ליומיים של כנסים ודיונים עם שישה רבנים מקהילות מרכז ברקאי . הדיונים היו בנושאים והתמודדויות משותפים לרבני קהילות בישראל ולרבני קהילות בצפון אמריקה. הרבנים דנו הרבה גם על הדברים השונים בין הקהילות בישראל ובין קהילות בצפון אמריקה, ובמיוחד איך שתי הקבוצות יכולות גם ללמוד אחת מהשנייה, וליישם את הדברים בקהילות שלהם.
בשבת שלאחר הכנס, הרבנים מחוץ לארץ התארחו בקהילות של הרבנים הישראלים והעבירו דרשות ושיעורים במשך בשבת . כל הקהילות והרבנים חוו חוויה מקסימה עם טעם של עוד, וחשבו כיצד אפשר להמשיך ולחזק את הקשר בין הקהילות והרבנים בישראל לקהילות ולרבנים מחו"ל.
בחודש אייר הרבנים הישראלים יצאו לארצות הברית להשתתף בכנס השנתי של ההסתדרות הרבנים של אמריקה ((RCA/ בשבת שלאחר מכן רבני מרכז ברקאי מישראל יתארחו בקהילות של הזוגות שלהם ויעבירו שיעורים ודרשות . המטרה הטווח הארוך לקרב את יהודי הגולה עם העם היושב בציון .
הרב שאנן גלמן משיקגו יהיה האורח של הרב מוטי סימפסון בגבעת זאב
הרב יחזקאל פרוינדליך ממונטריאול היה האורח של הרב יהודה מן במודיעין
הרב חיים שטראוכלר מטורונטו היה האורח של הרב משה שילת בחציר הגלילית
הרב מיכאל דיוויז מצ׳רלסטון דרום קרוליינה היה האורח של הרב יובל מיטלמן בגדרה.
הרב טוביה ברנדר מקונטיקאט היה האורח של הרב יוני לביא בפתח תקווה .
והרב זאב גולדברג מפורט לי נו ג’רזי היה האורח של הרב זיו אברמוביץ מדימונה.
קרא עוד

קורס גישור
רבני ברקאי סיימו בחודש האחרון קורס גישור אשר נמשך למעלה מחודש ובו הם למדו את אומנות ניהול הקונפליקטים וקיבלו כלים מקצועיים מהרב ערן מרגלית המנוסה בתחום שנים רבות. לרבני ברקאי ניתנה אפשרות להעמיק בתחום וולהשתתף בקיץ במספר ימי עיון בנושא, ובסופם יקבלו תעודת מגשר מוסמך.
קרא עוד

קורס ליווי רוחני
לאחרונה סיימו הרבנים ללמוד קורס בליווי רוחני במרכז לו פל לליווי הרוחני . הרבנים למדו תחת ההדרכה של הרב ד"ר יונתן גלס, מלווה רוחני מוסמך בבית חולים בבית חולים הרצוג בירושלים. הרבנים למדו את שיטת CPE שתיתן להם כלים לשפר את מיומנויות ההקשבה שלהם ותאפשר אותם לעזור לאנשים מבוגרים ולחולים בקהילה, במוסדות רפואיים, בהוספיס ובבתי אבות ובמיוחד לחולים סופניים ולמשפחותיהם. אחד מנקודות השיא של הקורס הייתה הסדנה של הליצן הרפואי ברק שבות. הוא סיפר על השמחה והצחוק כמרפא וכמעודד אנשים שחוו משבר או שמתמודדים עם נטייה לדיכאון. הקורס היה בשותפות עם ארגון גישה לחיים ונתמך ע״י רבקה גלט לזכר נשמת בעלה הרב מלווין גלט ז״ל, והקרן לזכר הרב ד״ר נתנאל ושירלי פולק ז״ל.
קרא עוד
קורס מכוונים
רבני מחזור ג של מרכז ברקאי סיימו בהצלחה בפסח קורס של מכלת כוונה בראשות מתי וכסלר. לרגל סיום הקורס הם קבלו תעודה ממכללת כוונה. הקורס עסק במיזוג של הבנה עמוקה של נפש האדם, מה מניע אותה וכיצד מאחדים את העולמות השונים שבתוכנו: רצון, מחשבה, רגש דמיון ורוחניות. ומתוך כך גישה תכליתית ופשוטה לפעולה בשמחה. הרבנים מדו את בגישה מתוך רצון עז שכלים אלו יעזרו להם לעזור לפונים אליהם. אנו מאחלים לרבנים הצלחה רבה ביישום הכלים שהם קיבלו בקורס, בהנהגה הקהילתית שלהם.
.
קרא עוד
קמפיין ארצי בהעלת המודעות
לכבוד ימים הנוראים מרכז ברקאי יצא בקמפיין ארצי בהעלת המודעות לצורך בתפקידו של הרב.
מובא לפניכים מודעות הקמפיין שפורסמו במדיות השונות:
מודעה #1
מודעה #2
מודעה #3
קרא עוד
קצת על עצמי
שמי אלי שיינפלד, אני בן 39 נשוי למיכל ואנו הורים לידידיה אריאל נעם וטליה. ימי ילדותי עברו עליי בנעימים בפתח תקווה, ולי שתי אחיות, שני אחים (אחד מהם הוא אח תאום...) ושני הורים מקסימים. למדתי בישיבה התיכונית בנחלים ולאחר מכן למדתי במסגרת ישיבת הסדר בישיבת הגולן שבחיספין ובמהלכו שירתתי כחייל לוחם בחטיבת גבעתי.
לאחר שנות הישיבה בישיבת הגולן, המשכתי ללמוד לימודי הסמכה לרבנות בכולל ההלכה בישיבת ההסדר 'ברכת משה' במעלה אדומים. ראש הכולל ההלכה היה הרב אלישע אבינר, עמו אני זוכה להיות עד היום בקשר. לאחר שנות הישיבה נכנסתי לעסוק בתחום החינוך ומאז ב14-שנים האחרונות אני משמש כר"מ בישיבה תיכונית ועוסק רבות עם בני נוער בגילאים שונים.
התחתנתי לפני כעשר שנים למיכל, ילידת בני ברק, עובדת סוציאלית בעיריית ירושלים, רעיה למופת ואם מסורה לילדינו.
רב קהילה
לגבעת זאב, יישוב הסמוך לירושלים הגענו לפני כחמש שנים. ביישוב גרעין תורני 'אל אור' גרעין איכותי הפועל רבות להוספת הרבה אור וטוב ואליו אנו משתייכים. במשך שלוש שנים התפללנו בקהילת 'נווה הגבעה' כחברים מן המניין. לפני כשנתיים, עזב רב הקהילה הקודם את הקהילה, ואני ומשפחתי נקראנו להשלים את החסר. לאחר התלבטויות וחששות נענו לאתגר ומאז אנו משתדלים להרבות קול של תורה ועשייה רוחנית נכונה מתוך תקווה ובעיקר תפילה שנמצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים ואדם.
קהילת נווה הגבעה מונה כשמונים משפחות מקסימות, והיא מגוונת ביותר. צעירים ומבוגרים, אנשים בעלי רקע ישיבתי וכאלה שלא, ועל אף שהקהילה היא קהילה אשכנזית, רבים מבני עדות המזרח פוקדים את בית הכנסת באופן קבוע. אחד המאפיינים של אנשי קהילתנו היא אווירת הנעימות שבקהילה והיחסים הטובים שבין אחד לשני. מלבד זאת שיעורים רבים ופעילויות לאנשי הקהילה וילדיהם, מתקיימים בדרך קבע, בין השאר מתקיים בקהילתנו 'כולל יום שישי' .
יש לי עוד חלומות רבים ביחס לקהילה וביניהם הקמת בית מדרש לילדים, הוספת ועדות נוספות דרכן מעורבות החברים תגבר, הוספת שיעורי תורה, העצמת פעילויות חברתיות, ובכלל להפוך את הקהילה למנוע רוחני ממנו ניזונים החברים והחברות ובעזרתו הם בונים נדבך רוחני נוסף בקרבם ובקרב משפחתם.
קהילת ברקאי
לברקאי הגעתי דרך אחד הרבנים שהשתתפו במחזור הראשון, אז עוד לא ידעתי להעריך את גודל הברכה שבתכנית זאת. ציפיתי שאוכל ללמוד נושאים רלוונטיים לרב קהילה, הן בתחומים הלכתיים והן בתחומים נוספים, ומהר נוכחתי לדעת שהתרומה הגדולה אותה אני מקבל ברקאי אינה מסתכמת רק בתכנים (המועילים בוודאי מצד עצמם!) אלא בדברים איכותיים נוספים. החבורה האיכותית של הרבנים, דיבוק החברים, האפשרות להיפגש יחדיו כל שבוע למספר לא מועט של שעות ולדון בסוגיות מעשיות, להתלבט ולשתף ביחד, להיפגש עם תחומים חדשים אליהם לא נחשפנו ועוד ועוד.... ניתן לתמצת ולומר כי כשם שחברי קהילה זקוקים לעוגן משמעותי בדמותו של רב הקהילה, כך ועוד, רבני קהילה זקוקים לעוגן משמעותי, ולשמחתי הרבה, גם את זה אני מקבל מארגון ברקאי.
קהילה חוגגת
לקראת חג הפסח הזמנו את הרב מרדכי וולנוב שמסר שיעור מרתק בענייני הלכות חג הפסח. בין השאר דנו במכירת חמץ, מה נכון למכור ומה לא, העמקנו בגזירת הקטניות, דיברנו על הכשרת המטבח לפסח וחתמנו בדינים המיוחדים לשבת הסמוכה לשביעי של פסח. היה מועיל ומחכים, ובהחלט שיעור זה היווה הכנה טובה לחג.
השבת הייתה בקהילתנו 'שבת ירושלים'. בין שאר הפעילויות נשמע שיחה מפי אחד החברים הוותיקים שלחם במלחמה, נקיים סעודה שלישית קהילתית ובמוצאי שבת נקיים אי"ה תפילה חגיגית מלווה בשירים וריקודים ועוד.
גם ההכנות לחג השבועות בעיצומן. במשך כל הלילה נקיים אי"ה מספר שיעורים מפי רבנים שונים ומפי חברי הקהילה. במקביל לשיעורים יתקיימו אי"ה בתחילת הלילה חמש קבוצות של 'עונג שבת' לילדים לפי קבוצות גילאים שונים.. למעוניינים בחצר בית הכנסת תהיה אפשרות נעימה ללימוד עצמי או לימוד בחברותות, לפי חפץ לבו של כל לומד. ויהי רצון שקול התורה ימשיך ללוות אותנו לתוך חיי השגרה.
קרא עוד
ראיון עם בוגר ברקאי הרב שחר קיהן
הרב שחר תגיד לנו קצת על עצמך
שחר קיהן
גיל 37
רב קהילת "מאיר מודיעין" ור"מ בישיבת ההסדר מודיעין
נשוי לרננה
הורים לחמישה ילדים - שמחי בת 9, אוריה בת 7.5, שלם בן 7.5, שילת בת 3, אמונה בת 1.5
למה החלטת להיות רב קהילה?
רבנות קהילה היא אתגר גדול מאד. להיות רב קהילה זו החלטה לא פשוטה. היו לי דילמות רבות בתחילה האם להענות לקהילה ולשמש כרב או לסרב. לבסוף מה שהכריע זה הרצון לפעול למען האחר, למען הנזקק, למען חיזוק התורה, ההלכה ויראת השמיים בקרבנו.
למה החלטת להיות רב קהילה דווקא במודיעין?
הדבר נכון לגבי כל משרת רבנות בארץ ובעולם ועוד יותר נכון לגבי העיר מודיעין. מודיעין מורכבת ברובה מאוכלוסיה מהמעמד הבינוני והגבוה ונראה לכאורה שיש פחות מה להשקיע במקומות כאלו. לכן התפתחו להן קהילות תורניות וגרעינים תורניים דווקא בעיירות הפיתוח. בשנים האחרונות התחילו להבין שדווקא בערים הגדולות יש צורך חזק מאד בחיזוק יראת השמים בקרב כל גווני האוכלוסיה ובביצור מעמדה של ההלכה. העיר מודיעין היא עיר מקסימה עם אנשים נפלאים שבאמת שמחים מאד לשמוע שיעורי תורה ברמה גבוהה ובעמקות רוחנית.
למה הצטרפת לברקאי?
כמובן, שמעבר לענייני ההלכה ויראת השמים רב קהילה נצרך לכלים כיצד להתמודד עם סיטואציות שונות העולות בקהילה שהתשובה להן לאו דווקא נמצאת בספרי ההלכה. עיסוק במוגנות מינית, בהתמכרויות, בפגועי נפש, ביעוץ זוגי נכון ומכיל אלה הם רק זעיר מזעיר ממה שרב קהילה מתעסק בו בשגרה.
האם הרווחת מברקאי ואם כן איך?
כל הדברים הללו ועוד רבים ואחרים למדנו בהכשרה הארוכה והמרתקת של מרכז ברקאי. אלו הם כלים שלא יסולאו בפז. עמידה נכונה מול קהל, הכרת מורכבות בתחומי הפסיכולוגיה השונים, כלים לגישור ואף יכולת לאיתור בעיות מורכבות כל זאת ועוד למדתי בברקאי ואני אכן מביא תוכן זה לידי ביטוי פעמים רבות בקהילה שלי.
מה החזון לרבנות שלך?
הרבנות עפ"י תפיסת עולמי היא דבר כולל מאד. לא רק בתחום ההלכתי ולא רק בתחום העברת השיעורים, אלא בראש ובראשונה בהנהגת הקהילה, בהובלת הקהילה קדימה מתוך יראת שמים וקדושה, בסיוע לכל נצרך, באהבת כל אדם, בהקשבה לכל אחד ואחת, בהובלת פעילויות תורניות למבוגרים ולנוער ובהבאת כלים לבני הקהילה כיצד להתמודד עם קשיים מסוגים שונים ולהראות כיצד כל הדברים הללו באים מתוך תורה והם חלק בלתי נפרד ממנה.
מה המסר העיקרי שאתה רוצה להעביר לקהילה שלך בתקופת החגים?
המסר העיקרי השנה שברצוני להעביר לקהילתי הוא - אהבת הריע. החשיבות של אהבת החבר, של אהבת כל האדם, היא גדולה ומהווה בסיס לכל התורה כולה. אלו הן עברות שאין יום הכיפורים מכפר עליהן עד שירצה את חברו. זהו המסר הגדול שברצוני להעביר השנה לקהילתי בפרט ולכל עם ישראל בכלל.
קרא עוד
רבנים מסיים קורס אימון אישי
בשלהי ראש חודש שבט התקיים בבית המדרש ברקאי טקס מרגש ופורץ דרך: טקס סיום של קורס אימון-אישי (קואצ'ינג) בסיסי ומקצועי שבסיומו כל רב קיבל תעודת השתתפות תוך התחייבות להרמת פרויקט אישי הקשור לקהילתו.
המיזם לשלב את תחום האימון האישי בתוך התוכנית' לרב הקהילה היה של ראשי תוכנית ברקאי, הרב דוד פיין והרב שלמה סובול. הם למדו וחקרו את התחום של האימון האישי והגיעו למסקנה שכלי ההעצמה והיכולת להניע אנשים אחרים לתוצאות ולהתקדמות הוא נכון לא רק לאדם פרטי אלא גם לרב קהילה שכחלק מתפקידו צריך לקבל כלים כיצד לרתום את בני קהילתו להתקדמות ולהגשמת תוכניות בקהילה. מעבר לזה, רב קהילה משמש באופן תדיר גם אוזן קשבת ליחדים או לזוגות, ונחוץ הדבר שתהיה לו היכולת המוכחת של עולם האימון האישי להקשיב ולחזק את בן השיח. הרבנים .החליטו להכניס את תחום לימודי האימון כחלק בלתי נפרד מתוכנית "ברקאי" בעקבות ההחלטה פנו השנה לראש מכללת "צא לאור" לאימון אישי ברוח היהדות רן שריד, מי שהיה איש עסקים מצליח בעברו ומייסד רשת התרבות היהודית "דברי שיר"
הקורס של שריד התקיים במהלך החורף האחרון. הרבנים הצעירים דיווחו על כלים ומיומנויות שעזרו להם גם ברמת העבודה בקהילה וגם ברמה המשפחתית והאישית. היחס האישי והחם של המרצה הוא תרם להטמעת האימון וכלי האימון. הנהלת ברקאי מודה לרן שריד על הקורס ומבטיחה להביא לרבני הקהילה כלים נוספים מעולם האימון והטיפול לאפשר יתר התמודדות עם אתגרי הרב בעידן החיים של היום
קרא עוד
רבנים מסיימים קורס שילוב אנשים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים בקהילה
חלק משמעותי בפילוסופיה של ברקאי הוא שקהילה אמיתית היא כזו שמקבלת את כל חבריה. בהקשר זה סיים המחזור השלישי של הרבנים קורס שילוב אנשים עם צרכים מיוחדים בתוך הקהילה. הקורס כולל מפגשים אודות שירותים ממשלתיים הזמינים לאנשים עם מוגבלויות כך שהרב יוכל לשמש משאב ידע בזה עבור הקהילה שלו, כמו גם מפגש על סטיגמות וכיצד להתמודד איתן. החלק המרגש ביותר של הקורס היה מפגש שאלות ותשובות עם פאנל של אנשים עם מוגבלויות. הרבנים שמעו ממקור ראשון על חוויות, תסכולים ומשאלות של אנשים עם מוגבלויות. קורס זה פותח על ידי ג'וינט ישראל - מסד נכויות.
דברי ורד רז ראש "Friending לשינוי עמדות" של מסד נכויות ג'ויינט ישראל על הקורס: "זכות גדולה נפלה בחלקנו לקיים יחד אתכם את תכנית הfriending לשינוי עמדות כלפי אנשים עם מוגבלות . אנחנו רואים בכם , רבני ברקאי שותפים אמתיים, יזמים ופורצי דרך להשתתפות מלאה וגדלה של אנשים עם מוגבלות בחברה בישראל. קבוצת רבני ברקאי הם מבחינתו הלפיד שלפני המחנה ומי ייתן ועוד רבנים מקבוצות וזרמים אחרים ילכו בדרך אותה הם סוללים יחד אתנו."
ראיון קצר עם הרב דוד פיין ב-ILTV אודות קורס זה
קרא עוד

שיתוף בין רבני צפון אמריקה ורבני ארץ ישראל
כז ברקאי בשיתוף פעולה עם ההסתדרות הרבנים של אמריקה יוצאים לדרך עם תכנית מאוד מיוחדת. 10 רבנים יגיע לארץ בינואר להיפגש ולהכיר 10 מרבני ברקאי. אחרי יום משותף של לימודים בנושאי אתגרי הרבנות, כל אחד מרבני צפון אמריקה יגיע להיות מרצה אורח באחת מהקהילות של רבני ברקאי. באביב הרבנים הישראלים יגיעו לצפון אמריקה ויתארחו בקהילה של אותו הרב שדיבר בקהילתם. הם גם כן ישתתפו בכנס השנתי של הסתדרות הרבנים בניו יורק.
קרא עוד
תוכנית "סוכות חסד" של ברקאי
זו השנה השלישית שברקאי מארגן קו חם בשאלות הלכתיות בנושא בניית סוכה. השנה, הציע ברקאי אף לשלוח אנשים לבנות סוכות לקשישים שלא היה להם מישהו שיבנה סוכה עבורם. בהתקבל בקשה, ברקאי שלח צוותים של בני נוער מקהילות ברקאי כדי לבנות את הסוכות. תוכנית זו היתה פרי יוזמתו של רונאל אלקיים, מנכ"ל מרכז רבני ברקאי.
הראיון עם רונאל בעברית על הפרויקט בחדשות ערוץ 2
קרא עוד
תכנית ההכשרה לנשות הרבנים מחזור ה', שזו שנת הראשונה
בהכשרה, התמקדה בשני מרכיבים מרכזיים: האחד התבוננות וגיבוש תפיסת תפקיד אשת רב קהילה והשני תמיכה בידע וכלים להתמודד עם נושאים המגיעים לפתחה של אשת רב קהילה. בנושא גיבוש תפיסת התפקיד התקיימו שלוש שיחות עם רבניות מעוררות השראה: הרבנית ציפי לאו, הרבנית נחמה אריאל, והרבנית ברוריה ביננפלד, שכל אחת מהן שיתפה את נשות הרבנים מניסיונה ותפיסת עולמה. לאחר מכן, עברו נשות הרבנים סדרה בת שלושה מפגשים עם הפסיכולוגית עמי אהלי שאפשרה להן לבחון את הציפיות שלהן מעצמן, השפעת התפקיד על המשפחה והזוגיות והאינטראקציה של אשת הרב עם הקהילה. במרכיב השני של תמיכה בידע וכלים התקיים מפגש עם הרבנית עו"ד והמגשרת עדה בריס שהציגה את נושא הגישור בשיח הזוגי. התקיימה שיחה עם המאמנת לחתונה חנה זולדן שהציגה כיצד נכון לסייע לרווקות להתחתן ולבסוף הוצגו כלים מעולם האימון שיכולים לסייע לנשות הרבנים להשיג את מטרותיהן.
קרא עוד

תמיכה ממשלתית ממשרד לשירותי דת
החודש קיבלנו אישור עבור תמיכה כספית ממשרד לשירותי דת לשנת 2019 במסגרת תקנת ראשי קהילות. ב"ה זו השנה השלישית בה אנחנו נתמכים ע"י משרד לשירותי דת בהתאם לדרישותיו. התמיכה ניתנת לארגון מלווה המקיים פעילות לרבני קהילות. תהליך קבלת התמיכה אושר אחרי מסכת בדיקות רבות ועמידה בתנאי סף רבים, הכוללים הצגת תכנית שנתית, דו"ח ניהול כספי תקין, ודוח פעילות וביצוע שנתי המתאים לקריטריונים של התמיכה. אנו מודים למשרד ולשר הממונה וכן לכל גורמי המשרד. ברקאי במדינת ישראל.
קרא עוד
תפילה בתוך תפילה
מלחמת לבנון השנייה (2006) תפסה אותי בהיותי בן 30 (את יום ההולדת שלי חגגו לי אשתי ואחותי בלעדי) כאשר יש לי שני ילדים קטנים ואשתי בתחילת הריון.
בתור לוחם בצנחנים הוטלה על החטיבה, בה שירתתי, המשימה להשתלט על שני כפרים בלבנון שמהם שוגרו, ללא הרף רקטות לישראל. אני רוצה לשתף אתכם בשני סיפורים קטנים, אחד על טלית והשני על תפילה. סיפורים, שממחישים מה פירוש הדבר אדם שומר מצוות שהוא גם לוחם.
לאחר תקופת אימונים קצרה התחלנו את ההכנות לכניסה הקרקעית לשטח לבנון. מכיוון שכל הדרכים היו זרועות מטענים לא היתה אפשרות לרכבים לשאת עבורנו את הציוד ומצאנו את עצמנו מכינים תיקי ענק, 30 ק"ג כל אחד, עבור הציוד הרב שנזקקנו לו. אוכל, תחמושת, מים, אמצעים לראיית לילה, ועוד ועוד.
בבוקר שלפני היציאה, חזרתי מהתפילה עם תיק הטלית והתפילין שלי. פתאום היכתה בי ההכרה שעלי לארוז גם אותם. אבל התיק היה מלא עד אפס מקום ולא היה סיכוי שימצא בו מקום אפילו עבור התפילין בלבד. לאחר התלבטות קצרה, הוצאתי שתי קופסאות טונה מאחד הפאוצים ובמקומם דחסתי בקושי רב את זוג התפילין. אבל מה עם הטלית? הטלית שמלווה אותי שנים מאז החתונה ושמסמלת עבורי את הקשר עם אשתי. הלב נחמץ... אבל אז נזכרתי ברמב"ם בהלכות מלחמה והתנחמתי (מי היה מאמין שיום יבוא וההלכות שהיו נראות רק כ "הלכתא דמשיחא" יהיו כל כך רלוונטיות...). הרמב"ם אומר שבשעה שאדם יוצא לקרב עליו להשכיח מעל לבו את חייו הפרטיים, את תוכניותיו וגם את היקר לו מכל את אשתו וילדיו. בדרך זו הלוחם הופך לחלק מ'כלל ישראל' ומתאפשר לו להתרכז טוב יותר בלחימה. עבור חיילים רבים, הרגע שבו נדרשנו להיפרד מהסלולר שנשאר בבסיס האם בישראל היה רגע הפרידה מהחיים שליוו כל אחד מאתנו עד כה. פרידה מהיקר לך, מהמוכר עבורך. עבורי, היה זה הרגע בו נפרדתי מהטלית .
בליל שבת עלינו על האוטובוסים שהסיעו אותנו צפונה לקו החזית. כל הדרך ראינו פטריות עשן מפגזים ורקטות שירו החיזבאללה. את תפילת ליל שבת אמרנו תוך כדי נסיעה באוטובוס. הפסוקים "קול ה' שובר ארזים וישבר ה' את ארזי הלבנון" קבלו באותה השבת משמעות מיוחדת...כשירדנו מהאוטובוס. מישהו צעק את הקידוש מתוך ניסיון לגבור על הרעש מחריש האוזניים של מרגמה 120 שירקה אש ללא הפסקה לכיוון לבנון. זה היה החיפוי שלנו.
חבר שלי מהמחלקה, חילוני, מאחד הקיבוצים, ניגש אלי רגע לפני שחצינו את גדר המערכת המופצץ. הוא הוציא שקית ניילון ישנה ובה ספר תהילים מרופט. "זה מאבא שלי" אמר. "הספר ליווה אותו במלחמת יום הכיפורים ועכשיו הוא אצלי". האזנו בקשב רב לתפילה לפני היציאה לקרב שצעק אחד הלוחמים, ו... נכנסנו. קולות בלתי פוסקים של ירי מקלעים ושריקות פגזים ליוו אותנו ללא הרף. לא ידעתי אם זו אש שלנו או של האויב. בשמים טס מעלינו מטוס ללא תאורה בגובה נמוך. לימים התברר לי שזה היה מטוס שלנו שפינה הרוג ושני פצועים מהלחימה של אמש.
הלכנו ברגל מרחק של 5 קילומטר עד לכפר דבל בו שהינו במהלך יום השבת. במוצאי שבת המשכנו לכפר רשף עוד 10 קילומטרים בעומק לבנון. ההליכה היתה בתוואי קשה והדריכות היתה עצומה. לקראת בוקר הסתערנו על הכפר שהיה מעוז של החיזבאללה. לימים נודע לי שחיסלנו בכפר הזה כ 20 מחבלים. היתר, ברחו כשהם מותירים מאחוריהם את כלי נשקם.
לקראת הבוקר הגענו לבתי הכפר. השתלטנו על אחד הבתים ונכנסנו לתוכו עייפים עד מוות. הבית היה עם סדקים בתקרה מהפצצות חיל האויר מאמש. הרצפה היתה מכוסה בשברי זכוכיות, מה שלא הפריע לחיילים המותשים לצנוח על הרצפה ולשקוע בשינה עמוקה. אני התנדבתי להישאר ער כדי להאזין למכשיר הקשר ולפקוח עין, יחד עם מפקד הכוח , לוודא שאין מחבלים באזור. במהלך השמירה, חשבתי לעצמי, יש לי הזדמנות להתפלל שחרית וכשתגמר השמירה ועימה גם התפילה, אוכל לישון ברציפות עד השמירה הבאה. הנחתי תפילין, הטלית כזכור, נשארה מאחור. התפילה לא היתה כל כך בכוונה. הייתי מותש, טרוד, עייף ורעב. תפילה ללא נטילת ידים כשכולי רטוב מזיעה מכף רגל ועד ראש. לפתע שמעתי את מכשיר הקשר מתריע: "כוננות ספיגה כוננות ספיגה". פקודה מוכרת מהאימונים שמבשרת על הפגזה הקרבה ובאה. עשיתי כפי הנוהל ולבשתי את אפוד המגן. כשבאתי לחבוש את הקסדה על הראש, נזכרתי שיש שם תפילין. איך שהוא סידרתי את הקסדה על הראש עטור בתפילין. בשלב זה מפקד הכוח שיתף אותי בדילמה שהיתה לו. האם להעיר את כולם כדי שגם הם יתמגנו באפוד ובקסדה או לתת להם להמשיך בשינה שהם כה זקוקים לה. הצבעתי על התקרה הסדוקה שמעלינו והפטרתי. "גם כך אם יפול כאן פגז כל הבית יקרוס עלינו והאפוד והקסדה לא ממש יועילו". החיילים המשיכו לישון ואני המשכתי למלמל בחטף את מילות הפסוקים של 'פסוקי דזמרה'. לפתע, שמעתי שריקה חדה ולאחריה פיצוץ שהותיר אחריו פטריית עשן. היה זה כחצי קילומטר מאתנו. זמן קצר אח"כ שוב פעם שריקה, פיצוץ ופטריה רק הפעם קרוב יותר. בפעם השלישית הפיצוץ התרחש כ 100 מטר מאתנו. הבנתי שהפיצוץ הבא עלול להיות עלינו. לפתע מצאתי את עצמי אומר פרק תהילים מתוך כוונה עצומה. "שיר המעלות ממעמקים קראתיך ה'..." ואז חלפה בי מחשבה מוזרה. הנה אני עטור בתפילין, באמצע אמירת פסוקי תהילים ממזמורי 'פסוקי דזמרה' ובה בשעה אני אומר תהילים כדי להתפלל באמת. היתה זו תפילה בתוך תפילה רק שהתפילה האחרונה, הספונטנית, גברה על התפילה הראשונה. ברוך ה' כנראה שהתפילה היתה מספיק טובה כי הפגזה פסקה.
קרא עוד