שלום כבוד הרב, סבתא שלי ע״ה נפטרה לפני חודש וחצי והייתה ניצולת שואה רציתי לדעת אם אפשר בערב יום השואה לעלות לקבר? אם לא אז מתי אני יכולה לעלות לקבר בקרוב?
מועדים לשמחה. א. ראשית יום השואה יוצא בחודש ניסן, ונהגו שלא לעלות בחודש ניסן (מלבד בזמנים מסויימים כדלקמן שיש נוהגים שכן לעלות). בנוסף נוהגים למעט בעלייה לקברו של הנפטר בשנה הראשונה לפטירה, אפילו אם הביקור נועד להתפלל לעילוי נשמתו, וכל שכן אם התפילה שם עבור נשמות החיים. במידה ויש צורך נפשי וכדומה לעלות לקבר, ניתן לעלות. כל האמור הוא לדעת האשכנזים וחלק מבני ספרד. אולם המנהג הרווח יותר אצל הספרדים הוא, שמותר לבקר את הקבר גם בשנה הראשונה.
ב. נוהגים לבקר קברי אבות וקרובים, בסיום השבעה, השלושים, (הספרדים נוהגים גם בסיום י"א חודש) וביום השנה/יארצייט. לאחר השנה הראשונה ניתן לעלות לקבר כרגיל, מלבד שבת יו"ט ור"ח, וגם במקרים אלו יש לשאול רב כיון שיש בזה עוד פרטי דינים.
א. לגבי המנהג שלא לעלות בניסן ראו גשר החיים (פרק כ"ט, ה') וצרור החיים (רנ"ד). ומה שכתבנו לגבי עלייה בשנה ראשונה; בגשר החיים (פרק כ"ט, ב') כתב שבשנה ראשונה אין מתפללין על קברו בשביל החיים, דאז עדיין שרוי המת בימי דין שלו, ומתפללים אזז רק לע"נ. והביא מקור לדבריו מהזוה"ק. ובצרור החיים (רי"ח) כתב שיש מסורת בשם הגר"א שביקור בשנה הראשונה גורם רעה לנפטר ועל כן יש נמנעים מכך חוץ מהימים שנהוג לעלות (השבעה, השלושים וכו') וסיים שכן נוהגים הרבה מהאשכנזים. והוסיף בתחילה שהמנהג הפשוט אצל עדות המזרח שמותר לבקר את הקבר גם בשנה הראשונה. כשיש צורך כזה או אחר כגון נסיעה למרחקים או צורך נפשי ניתן להקל בדבר.
ב. טור ושו"ע (יו"ד סוף סימן שמ"ד), וראה שהביא לכך מקורות בגשר החיים (שם) מדברי הזוה"ק (ויחי ריז:) ועוד. בשורות טובות ישועות ונחמות,
בברכה רבה,
השתתף בבנית הארץ
כדי לממש את החזון שלנו ולבנות רבני קהילה שהם מנהיגים קהילתיים, כדי להצליח ולגבש קהילות ברחבי הארץ ולבנות אותן כמוקד של זהות יהודית שיודע לשלב אנשים מכל הסוגים, אנו זקוקים לעזרתכם. אנא תרמו לנו כדי שנוכל לבנות גשר ולחבר קהילות נוספות.
לתרומתך תהיה השפעה ישירה ומיידית על הצלחתנו.